Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Läge att börja spara

Är du trygg och nöjd med din privatekonomi? Känner du dig tillfreds med att ha en stabil buffert? Eller har du inga pengar alls undanstoppade?

Om du inte sparar några pengar alls så borde du börja nu. Om du känner att du inte förmår att spara för att slantarna inte räcker till så är läget ypperligt att börja spara nu. Du får troligen inte en bättre möjlighet på länge.

För inom kort så är årets lönerevisioner här. De allra flesta får åtminstone en eller ett par procent i höjd lön. Samtidigt så visar det sig att deflationen är tillbaka med sjunkande konsumentpriser. Detta innebär att kostnaderna för bensin, el, kläder och hushållsvaror blir billigare. Inte allt blir det utan livsmedel och skor har blivit dyrare. Men i det stora hela - det blir en aning billigare att leva vid negativ inflation.

Därför är det inte nödvändigt att höja dina utgifter i år utan du kan faktiskt glädja dig åt en reallöneökning på i stort sett hela din löneförhöjning. Det borde inte alls vara speciellt svårt att börja med att avsätta hela din lönejustering i ett sparande, kanske en eller två procent. Gör det! Öppna ett konto någonstans och ordna med en automatöverföring varje månad. Sedan är du igång och det gjorde inte ens ont i plånboken. Du behöver inte försaka något just nu.

Var femte svensk har mindre än 10 000 kronor eller inga pengar alls sparade. 8 % har inte en enda krona på banken. Är du en av dem? Är det då inte dags att börja spara? Till dig själv, till din familjs trygghet, till en bättre framtid?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Både skrämmande och tragiskt att 8% inte har en enda krona på banken:-(

    SvaraRadera
  2. 8 % har inte en enda krona på banken. Hmm, de 8% har nog hål i fickorna

    SvaraRadera
  3. Eller så är de sjukpensionärer...

    SvaraRadera
  4. Hej Herr Penning.
    Börjar med att tacka för en bra blogg!

    Jag är oerhört nöjd med min privatekonomi, inte för att jag har mycket pengar, utan för att jag fått intresse för att ha kontroll över den och lära mej något nytt som jag tycker är väldigt viktigt. Efter att ha levt i dryga 30 år utan någon som helst kontroll på pengar och ekonomi så har jag fått upp ögonen, (bättre sent än aldrig), och sparar organiserat varje månad. Vad fort det går bara man kommer igång!!!

    Jag anser att vi borde få finansiell undervisning redan i grundskolan så att man inte behöver vakna upp i 35 års åldern, eller ännu senare, och upptäcka att man kunde ha varit i stort sett ekonomiskt oberoende eller minst mycket ekonomiskt bekväm i stället för skuldsatt och beroende. Men det ligger väl inte i intresse att Svensson har för mycket koll på sina pengar antar jag.

    Tack igen för intressanta inlägg.

    SvaraRadera
  5. Jag har 5 kr just nu på mitt sparkonto. Prioriterar att betala av mina skulder.

    Sofia

    SvaraRadera
  6. Mia, samt oroväckande. Vad händer i takt med höjda räntor? :/

    Erik, många människor behöver sina statusmarkörer..

    Anonym, absolut är det så. Samtidigt så har sjukpensionärer troligen redan anpassat sin kostym efter inkomsten. De som har stor fallhöjd med höga inkomster kommer att råka mycket illa ut.

    Koll på kontot, stort tack! :)
    Som du säger, det är aldrig för sent. Kontroll ger bättre nattsömn och lyckligare dagar. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg