Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lön och semester

Börsen faller och vi med den? Nej, så illa ska det då inte behöva vara. Det är den manodepressiva marknaden som nervöst fingrar på säljknapparna. Inte så värst mycket fundamenta har förändrats utan snarare har börsen bara blivit en aning billigare.

Fick min lönerevision i dagarna vilket gav mig 2,25 % i lönelyft. Inte så bra men ej heller dåligt. Med avsaknad av inflation så är det trots allt ett reallönelyft för mig. I ett historiskt perspektiv så har också regeringens skattesänkningar gjort familjen Penning mer likvida och en förbättrad solvens.

Möjligen blir det ytterligare ett jobbskatteavdrag under hösten. Fru Penning väntar fortfarande på sin lönejustering så nån procent kanske det finns att hämta även där? Summa kardemumma lön samt omläggning av ett bolån samt nytt elavtal i höst förbättrar ytterligare familjen Pennings balansräkning. Vi fortsätter att amortera ganska friskt på våra bolån, allt enligt plan. Att sjunkande bopriser ger banken möjlighet till tvångsamortering lär visserligen inte drabbas oss i det närmsta men varje amorterad tusenlapp ger en gnutta bättre nattsömn, vill jag hävda. Jag gillar ordet 'skuldfri'.

Ett av mina större bekymmer i dagarna är att Google inom kort stänger ned sin Feed-tjänst där jag har alla bloggar som jag följer. Ja, ni ser dem längst ned här på sidan. Nu är jag snart tvingad att hitta en annan lösning för mitt läsande. Troligen så blir valet Feedly som på ett enkelt sätt var lätt att flytta över alla bloggar till. Jag gillar dock fortfarande Google Reader bättre. Men allt vara ju inte för evigt.

Desto tacksammare är jag för de svenska semesterlagarna som ger mig fem veckors betald semester varje år. Lätt att förbise, men semester är inget självklart. Exempelvis i USA så finns det ingen lagstadgad semester. En fjärdedel av alla som arbetar där har ingen semester alls. Hårda bandage och väl värt att beakta då vi snart tar ledigt några veckor i sommartid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag gillar mitt egna uttryck +människa(plusmänniska)

    Och ordet skulle kunna förväxlas med ed elitist grupp av människor men det är inte så jag lägger i bemärkelsen. Utan snarare att en +människa saknar skulder. Och på så sätt accelererar fortare framåt en än människa med skulder kan göra. I principen att allt man köper inklusive utbildning som skuldsätter dig betalar man så otroligt mycket mer för. Ta bara exemplet med en tv. En +människa köper den ny för 10 lax det är allt han betalar. Hen Svensson köper den på "räntefri avbetalning" och får ändå betala ett par hundralappar mer än +människan. För att inte tala om att han sänker sin livskvalitet / handlings utrymma med ca 300-500kr månaden ( normalt för delbetalning ) Det är det lilla exemplet värre blir det om man tittar på boende. Jag räknade att bara på ett par 3 år med felaktigt låsta räntor. Betalade jag 50 000 mer än en med olåsta räntor Och jämfört med en +människa låg min totala kostnad på ca 100 000 mer än vad hen hade fått betala. Och då kostade min lägenhet "bara" 700 000.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då vill jag väldigt gärna bli en +människa. :)

      Radera
  2. Hörde senast idag att räntorna stiger igen! Att extra amortera är nog det klokaste man kan göra. Tänker alltid på min kollega som lyckades betala sitt hus när andra köpte aktier mm. Idag äger han själv sitt boende, och investerar sina pengar i fastigheter. Han fnyser när jag nämner ordet aktier=) Han hyr bla ut sommarhuset i lidingö. (fullt betalt) Och tjänar på sina uthyrningar i runda slängor ca 50,000 kr varje månad=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, resan uppåt har bara börjat. Amortera lån ger bättre nattsömn. :)

      Radera
  3. Får gratulera till lönelyftet. Har ni någon plan för hantering av löneökning eller det hanteras spontant? =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir en utökad amortering av det hela. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg