Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Aldrig såg jag mig

Du är värd att älska dig själv. Det finns inget annat alternativ än att gå under. Och samtidigt så är hela vår värld fylld av människor som inte förmår att göra det.

Om alla vara nöjda med sig själv och hade förlikat sig med sina tillkortakommanden hade plastkirurger, psykologer och livsstilsformgivare tvingats köa till arbetsförmedlingen. Om alla älskade sig själv så hade behovet av bekräftelse, beröm och kärlek från andra fortfarande varit viktigt - men inte överskuggande. Om alla njöt av sitt eget sällskap skulle normer suddas ut, toleransen bli total och religioner oviktiga. Egenkärlek skulle verkligen göra vår värld bättre än den någonsin varit.

En av årets mästerliga sommarpratare i radio var Özz Nûjen, komiker och skådespelare, som hade ett mycket bra och känslosamt program. Du kan lyssna till det här om du vill. Özz egen insikt till att han förlorade älskade och vänner var inte att han inte älskade dem utan för att han inte älskade sig själv. Det fungerar inte - du kan inte fylla något från ett tomt kärl. Att älska andra utan att älska sig själv är dömt att misslyckas.

Att inte älska sig själv är att inte förmå sig se det som är viktigt. Özz läste följande text i radio som kanske är en dikt. Eller inte. Men den är vacker och tänkvärd.

Jag såg. Och jag såg inte.
Jag såg dagen. Men inte natten.
Jag såg din kärlek, men inte att du älskade.
Jag såg dina ögon. Men jag såg inte din själ.
Jag såg ditt leende. Men jag såg inte din glädje.

Jag såg dig, men aldrig såg jag mig.

Ha en riktigt skön och älskvärd helg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg