Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

En sista dag


Oavsett hur årets sista börsdag artar sig på måndag så blir 2013 ett utmärkt börsår. Med en tjugoprocentig uppgång för OMXS30, lite drygt, så klassas det trygga sparkontot ut med råge även om man valt en enkel indexfond att spara i. Utan att ännu ha gjort en årsanalys så kan jag med säkerhet säga att trettio procent når mina portföljer sammantaget. Att ha klivit ur med trettio procent av kapitalet för förmån för en obligationsfond kanske både var fegt och klokt men jag kommer inte att sörja ifall börsen tar nya kliv uppåt under 2014.

Jag är färdigköpt i aktier för ett bra tag framåt. Om inte börsvärlden imploderar inom kort kommer jag att ligga kvar i en 70/30-fördelning och bygga upp en likvid för framtiden. De svenska börsbolagens vinster i förhållande till börsuppgången har inte hängt med ännu så jag tror att detta är en sund strategi. Så länge min obligationsfond presterar bättre än vad våra bolån kostar så ligger pengarna kvar - i annat fall får vi se om en engångsamortering kan bli aktuell. Får jag säga att jag känner mig nöjd?

14 148 kronor - så lite kapital tillförde jag under 2013 till portföljerna. Utrymmet hos denna barnfamilj blev inte större än så. Något för de yngre, barnlösa börshajarna att fundera kring inför framtiden? 6 711 kronor stannade årets utdelning på efter skatt. Inte mycket men pengar likväl som får stanna inom 'systemet'. För 2014 har jag förhoppningar på ett något större belopp in i portföljerna men den kalkylen återstår att göra.

En tröst för 2014 är den fortsatt låga inflationen som kan ge oss en nettoinkomstökning trots relativt låga förhoppningar. Jag sitter idag en aning 'fast' i min arbetssituation och vill se en markant bättre konjunktur så att arbetsmarknaden ljusnar. Ett fast jobb fnyser man inte med näsan åt dessa dagar.

I grafen ovan visar jag enbart de glidande medelvärden som jag följer - jag har tagit bort 'den brusande' börslinjen. Det ser hyfsat ut, tycker jag. Dödskorset är då långt borta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg