Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Julsparandet

Idag så är det julafton. Jag hoppas på att du känner julefrid och inte klappångest. Att du inte övertrasserat krediten för att få till julklappar och julmat. Att du inte bävar inför det nya året då räkningen kommer.

Att spara pengar har en enkel grundprincip. Den är att spendera mindre än vad som kommer in i privatekonomin. Att det är svårt för många människor att åstadkomma är däremot lätt att se. Principen har ju inte alls något att göra med vilken inkomst man har, av någon anledning så är utgifter ofta proportionella till den lön man uppbär - sällan blir något över. Jag ser det hela tiden - bland släkt, vänner och kollegor. De som dock är allra duktigast på att spara är de som, märkligt nog, har lägst inkomster.

Kombinationen av skulder och en avsaknad av sparande leder lätt till stress. Och stress påverkar sömn, hälsa och din omgivning. Därför är också vägen till att lyckas spendera mindre att amortera bort skulder och att börja spara en slant varje månad.

En uppföljning varje månad av räkningar och kostnader är nödvändig. Finns det utgifter som kan kapas då de egentligen ger väldigt lite tillbaka? Själv använder jag 'You need a budget' men Excel eller ett rutat block fungerar också. Efter några månader lär du se vilka ovanor och rutiner du har - en latte här och en tidning där. Lunch ute varje dag och planlös shopping. Alla har vi möjligheter att kapa kostnader och det relativt enkelt. Att 'unna sig' är ett ihåligt uttryck.

Julen är en dyr tid. Snart är den förbi och vi kan blicka fram emot ett nytt år. Varför inte bestämma dig för att se till att spendera mindre än vad du tjänar nästa år? Exempelvis maximalt 90 % av din inkomst? Och att sedan använda resterande tio procent till att amortera bort dyra skulder och att spara en slant? Du kommer att tacka dig själv många gånger om lagom till julen 2014.

God Jul!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. God jul. Måste säga att jag gillar dina tankar och din vassa penna. Mike.

    SvaraRadera
  2. har inte köpt en enda julklapp förutom till sonen och t.om den var gratis!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg