Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Final i Fundior

Följetongen kring Fundior Finans, bolaget där jag och många andra svenskar placerat besparingar, tycks närma sig ett slut. Efter att ha fått löpa gatlopp under Finansinspektionens beslut om indraget tillstånd och en efterföljande företagsrekonstruktion där jag övertygades om att mina besparingar gått upp i rök tycks det nu finnas ett litet ljus.

En tredje part tycks ha funnit intresse i att vilja köpa småspararnas fodringar på Fundior till priset av 25% av kapitalet plus tvåtusen riksdaler. Det genomsnittliga sparbeloppet ligger på ungefär 26 000 kronor vilket då skulle ge tillbaka 8 000 kronor - alltid något och bättre än inget alls. Vi har alla lärt oss en läxa, tror jag, den att inte spara utan statlig insättningsgaranti. Jag har själv valt att acceptera denna lösning.

Enligt avtal ska man få två lakan efter 14 dagar, därefter resterande belopp inom tre månader. För mig torde det då bli först tvåtusen sedan niohundra kronor till. Jag som blott hade småpengar i Fundior får helt enkelt tillbaka det mesta. Men vi får se. Jag tror inget förrän det syns på mitt konto.

Numera sparar jag 'helt säkert' på två olika sätt - dels i en ISK där framtida aktiekapital buffras på varje månad, dels hos Sevenday där den vanliga bufferten ligger. Hur gör du med dina sparslantar?

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

  1. Hej Per Penning.
    SBAB sparkonto har vi, ett sparkonto med bra ränta 1,95 % fria uttag, utan avgifter.Har man ett lån här så får man 2,2 % ränta.

    Så har jag ett ISK, ska man börja spara i dag så är ISK det bästa alternativet. ISK har jag i Nordea efter som de har en låg avgift 59 kr:- Courtage på ett avslut när det gäller privat aktiehandel. Oavsett hur stor affär du gör. www.compricer.se/aktier/





    SvaraRadera
  2. Jag är väldigt otrogen mot min "gammel-bank". Hos dem har jag en KF samt ytterst liten summa privat pensionssparande (jag har samma filosofi som du vad gäller inlåsning av pensionspengar), sen har jag sparpengar och/eller värdepapper hos
    - Hoist Spar (2,05 % ränta, fria uttag, enkel hantering)
    - Akelius (högre ränta än Hoist men ej insättningsgaranti!)
    - Avanza
    - Nordnet Bank

    Så länge "gammal-bankerna" har så pass dåliga alternativ för såväl sparränta som aktie- och fondhandel tycker jag man ska hålla sig borta fram dem när vi har så bra och smidiga alternativ som Avanza och Nordnet.

    SvaraRadera
  3. Just nu använder jag Sevenday. Dock har jag börjat snegla åt Norweigan Bank (Täcks av norsk insättningsgaranti) när bindningstiden nu löper ut i veckorna.

    SvaraRadera
  4. Hej Per! Har du fått några Fundiorpengar från den tredje parten ännu? /Danne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, däremot har jag sålt min fodran och hoppas på en slant.

      Radera
  5. Hej Alla!
    Är det möjligtvis ngn mer än jag som har ifrågasatt vad som händer om vi inte går med på köpeavtalet? Har ringt Fundior och lyckades komma fram och fick pratat med en stackars ensam kvinna som nyligen kommit tillbaka från mammaledighet. Hon visste ingenting. Hon trodde nog att köpeavtalet var OK men visste inte så mycket mer.
    Risken är och jag tror att om man skriver på så får man tillbaka 2.000:- men inte mer. Det står att skulle inte köparen uppfylla avtalet så behöver dom inte betala resten. Detta är ett bra sätt att köpa sig fri. Ger inte upp ännu. Det måste finnas en lösning.
    Hälsningar från Kvinnan som var med i PLUS-programmet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, så tolkar inte jag avtalet. Istället upphör avtalet om köparen inte fullföljer avtalet. Då får du behålla dina 2 000 och din fodran på Fundior består.

      Radera
    2. Hej igen!
      Det står ju ganska så klart enligt följande:
      Äganderätten till överlåtelsesobjektet överförs till köparen när köpeskillingen (2.000:-) har till full betalats. Köparen får då fullo rätt till överlåtelseobjektet.
      Giltigheten av avtalet: Detta köpeavtal upphör automatiskt om köparen inte kommer att följa dess villkor. I så fall får säljaren behålla redan betalat köpeskillingen (2.000:-) som kompensation.
      Alltså kan man på detta sättet köpa sig fri.
      Vi har inte fått ngt annant alternativ.
      Fundior erbjuder kapitalförsäkringar på sin hemsida och jag har mejlat och ifrågasatt om man kan föra över sitt sparande dit istället men ingen svarar. Det finns ingen personal kvar i Sthlm. Det är högst kriminellt att ha kvar sin hemsida med alla dessa erbjudanden och inte nog med detta. Fundior har startat en ny inlåningsverksamhet på Malta under samma förutsättningar. Vad tycks om detta? Borde klassas som ett EKO-brott.

      Radera
    3. Nej, köpeskillingen 'till fullo' är både punkt 1 och 2.

      Radera
  6. Är det någon som har fått sitt avtal undertecknat tillbaka samt insatt 2.000:-
    Det skulle ta 2 veckor. Nu har det gått drygt en månad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, undertecknat avtal kom den 25 april. Nu får jag avvakta och se..

      Radera
  7. Har fortfarande inte sett röken av varken påskrivet avtal eller pengar.
    Har Du fått insatt några?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt avtal ska jag få dem imorgon.

      Radera
    2. Hur går det för dig?
      Har du fått tillbaka avtalet?
      Det var nu deadline 31 maj enl vad köparen lovat men inget händer.

      Radera
    3. Nej, inga pengar. Det är ständiga ursäkter om förseningar.

      Radera
  8. Hej. Har du fått några stålar???

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg