Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lönlösa diskussioner

Vår i luften och det är lönerevisionstider. Lön är en öm tå för mig. För tittar du på min löneutvecklingskurva under de år jag arbetat på min nuvarande arbetsplats så syns det inte alls på den hur min insats så som medarbetare har värderats. Nej, min skrala löneökning har inte alls kopplats samman med hur mycket jag ansträngt mig på jobbet utan i princip blott på utfall i de centrala avtalen. Det suger och det gör mig irriterad. Och det är också en av anledningarna till att jag är på väg att överge årorna på denna skuta.

Det är aldrig fel att byta jobb, det vitaliserar en som person. För ett företag kan det dock vara dyrt. I mitt fall så måste man ersätta mig med en konsult till helt annan taxa på kort sikt och på längre sikt med en ny medarbetare som lär vilja gå in på helt annan lönenivå än vad jag har idag - åtminstone om man söker en person med kunskaperna jag besitter. Men - det är inte mitt problem. Jag bara funderar högt hur det resoneras för jag begriper det dåligt.

På hemsidan 'statsskuld.se' finns märkligt nog en rolig lönekarusell där du kan se vilja yrkesgrupper som tjänar bra och vilka som tjänar uselt. Dessutom kan du titta på din egen lön utifrån lönestatistik och få en uppfattning om hur du ligger till. Ett något trubbigt verktyg men likväl en värdemätare inför din kommande löneförhandling, kanske?

Efter att ha sökt på min egen profil så ligger jag under snittet med 3 500 kronor och 2 200 kronor under medianen. Det duger inte. De ska få höra det och att jag snart kastar in handduken i denna match. Ingen har lyssnat hittills på mina argument så jag ger nog tappt och söker mig vidare ut i vida världen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Min erfarenhet är att det är endast är när man kommer med beskedet att man skall byta jobb och sluta anställningen som arbetsgivaren kommer med ett motbud.Det är först då som dom börjar fundera på vad man uträttar på företaget,och vad det kommer att medföra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är min erfarenhet också och det är så trist, så trist. :(

      Radera
  2. Som egenföretagare får man föra lönesamtal med sig själv. Det har ändå inte hjälp mig till högre lön... Tror nog min chef är dum i huvudet ;-)

    SvaraRadera
  3. Hej Per! Det är riktigt tråkigt att höra att din lön inte möter ditt arbete. Jag hoppas dom uppskattar dig mer under nästa samtal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de orden. :)
      Jag är dessvärre inte optimistisk i ärendet, tyvärr.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg