Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Missunnsam

Jag har själv aldrig varit en renodlad företagare där min verksamhet ska försörja mig. Däremot så finns det många sådana i släkten och bland vänner. Vad jag blivit varse är att de allra flesta av dessa företagare räknar på sina intäkter och kostnader på årsbasis istället för per månad så som det stora flertalet löntagare gör. Har man exempelvis en oregelbunden eller osäker intäkt är detta näst intill nödvändigt - ett fett januari och februari kan följas av ett magert mars. Pengar kan behövas buffras till svårare år och konkurrens kan sätta priser ur spel. Många, långa arbetstimmar betyder inte heller nödvändigtvis mer pengar in i kassan.

Löntagare lever i jämförelse ett enkelt finansiellt liv. Månadslönen kommer stadigt och regelbundet. Inga omedelbara funderingar och beslut behöver tas om försäljningen går ned eller om en bättre konkurrerande produkt hittar till marknaden. Och många är vi som verkligen lever från löning till löning. Jag anser dock att vi kan göra bättre ifrån oss - vi löneslavar borde också räkna på året istället för per månad.

Det är inget svårt men däremot en ögonöppnare. Att i början av året göra en sammanställning av inkomster och utgifter kan göras med föregående års siffror eller med en eller ett par månaders historik. Tjugofemtusen kronor i månaden är trehundratusen kronor på ett år. En elräkning på tvåtusen i månaden är tjugofyratusen kronor per år. Det är enkel mänsklig psykologi - när belopp blir stora blir de automatiskt mer intressanta.

Låt oss säga att du och din familj vill göra en semesterresa åtminstone en gång per år. En plats i solen kanske går lös på trettiotusen kronor. De slantarna måste tjänas in på något sätt. Samtidigt så 'unnar' du dig en stor latte tre gånger per vecka som du betalar med ditt kreditkort. På månadsfakturan står det sedan 360 kronor vilket inte är några stora pengar, inte i förhållande till vad semesterresan kostar. Men vänta nu..

Att räkna på kaffet för året blir kanske bortåt tretusen kronor - eller tio procent av semesterresan. Helt plötsligt blir det tydligt att en mindre men frekvent kostnad påverkar med en rejäl hävstång, en utgift som till och med kan äventyra resan.

Ibland hör jag människor som säger att de inte har råd att åka på semester men att de därför åtminstone borde få unna sig en cigg, en veckotidning eller en påse godis. 'Unna sig'-mentaliteten är kostsam och undergräver andra möjligheter. Därför borde alla alltid räkna om sina småutgifter på årsbasis för att ge sig  själva ett lämpligt perspektiv. Att vara missunnsam mot dig själv kan skapa det rikare liv du önskar dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Hej! Bra inlägg som oftast! Jag gör själv precis som du förespråkar, en årsbudget. Jag sätter av X kr till fasta utgifter (el, bredband, sophämtning mm) och Y kr till årets kortsiktiga nöjessparande. Om månadens fasta räkningar är mindre än X går detta konto lite plus under månaden och samma princip för nöjesspar. Jag sätter ramarna för kommande år i dec och försöker sedan leva så. Z kr sparas även långsiktigt varje månad. Så gör jag, lite förenklat! :) Ha en bra fredag!

    SvaraRadera
  2. Budgetar är nödvändiga och kul! Gör själv tre olika, en för mitt företag en för sparandet och en för privatlivet. Med flera års historik att bygga dem på blir de säkrare och bättre för varje år.Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Kom att tänka på denna artikel jag läste härom dagen:

    http://www.businessinsider.com/10-characteristics-of-debt-free-people-2014-2

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg