Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Rik på konsumtionen


Aldrig ska man underskatta motivationens makt. Den kan försätta berg på ett sätt som ingen tro i världen kan förmå. Hur vi ser på ett göromål kan avgöra om vi väljer att utföra det eller inte - den grundläggande principen för vår motivation är om något kan tolkas så som lek eller jobb: är det betungande eller bara lustfyllt? Kort och gott, arbete är alla de uppgifter som någon måste göra medan lek är alla de uppgifter som någon inte måste göra.

Att se på pengar och privatekonomi så som betungande och jobbiga ting är därför något som måste kullkastas på alla sätt som är möjligt. Det är också därför jag själv är så förtjust i all de knep, spel och lekar som kan göra sparande, investerande och amorterande så roligt det går. Att Aktiespararna i en artikel i veckan som passerade presenterade en egen liten lek kring att bli rik via sin konsumtion var inspirerande.

I korthet handlar det hela om kopplingen mellan spontanköpens dopaminexplosioner och irrationella realisationsfrossor och hur de kan hjälpa dig att samtidigt spara en slant. Det kallas för dubbelshopping.

Att dubbelshoppa innebär att du alltid lägger undan motsvarande belopp som du shoppar så som ett sparkapital. Tusen kronor kläder - tusen kronor sparande! Allt du väljer att köpa kommer därmed att upplevas dubbelt så dyrt och du kommer troligen att avväga lite bättre hur du konsumerar. Samtidigt, ju mer du shoppar desto mer sparar du undan.

Ännu bättre blir det här konceptet om du kan kombinera det med att köpa allt och spara mera, men då är risken stor att du blir rik som ett troll på kuppen!

Men nu till lite allvar i all lek. Motivation är nyckeln. Motivation kommer inifrån. Ursäkter fråntar dig ditt ansvar att motivera dig. Sluta upp med ursäkterna och börja att leka med pengar och deras potential. Läs gärna Angelica Alms skrivelse kring att de allra flesta inte vill bli rika. Och lyssna till hur du kan hitta din motivation på Sveriges Radio. Lek är kul! Allt kul vill göra mer av.

Vad du än tar dig för att göra kommer att ha stor påverkan - men det är viktigt att du verkligen, verkligen gör det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg