Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Grattis 50 år!

Att inte amortera på sina lån är ganska vanligt, åtminstone när jag lägger örat mot vän- och bekantskapskretsen. Det finns ett uppdämpt lugn som till stor del bygger på en tilltro till att bostäder alltid ökar i värde över tiden. Vad denna tro bygger på är för mig en gåta - är det forna dagars inflation som kunde räknas i tiotalet procent? Är det att blicken vilar på tidigare generationers räkmacka avseende löneökningar i samma storleksordning?

Bolån är en guldkalv för bankerna. Räntor som betalas in är vinst, amorteringar är det inte. Hushållen gillar sina billiga lån och bankerna sina stora utlåningsvolymer. Men vi går mot nya tider.

Den senare tidens praxis har varit att bolån ska amorteras ned till 70 procent av bostadens värde -  en i sig ganska fluktuativ nivå. SEB frångår nu denna och konkretiserar istället det hela. Ett bolån ska amorteras bort helt på femtio år. För familjen Penning skulle ett sådant krav innebära lite drygt 4 000 kronor i amortering per månad. Många amorterar idag inget alls eller några hundralappar och ibland en tusenlapp eller två trots bolån på 2,5 miljoner eller mera. Dessa skulle därmed inte få låna hos SEB.

Huruvida detta kommer att affektueras i praktiken är osäkert, fler faktorer spelar säkert roll så som sparande i bankens fonder. Samtidigt så vet vi inte om andra banker kommer att följa efter och strama upp sin utlåning. Detta hindrar dock ingen bank att fortsätta låna ut upptill 85 procent av bostadens värde och sedan dessutom fylla upp med ett blancolån till hela belåningen. Ja, statliga SBAB sysslar också med denna tvivelaktiga utlåning. Dagens blancolån har en ränta på åtminstone 5 procent.

Enligt min syn på saken borde alla bolån vara tidsestimerade avseende amortering. Ju kortare amorteringstid desto lägre ränta, det tycker jag låter mycket rimligt. Det lär dock inte bli verklighet så var och en måste själva välja hur de vill stormsäkra sin privatekonomi. Att amortera av lån är alltid både enkelt och garanterat tryggt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Sant det du skriver. Personligen så gör jag mitt bästa att amortera av alla skulder i god tid innan pensionen.

    Kampen mot index

    SvaraRadera
  2. Visst är det så. De flesta i min bekantskapskrets amorterar inte alls alt ytterst blygsamma belopp trots hög belåningsgrad. Jag antar att det är vad som kallas att "leva i nuet". Visserligen ska jag inte kasta sten i glashus, jag amorterar i dagsläget endast ett par hundralappar men det är också något som ligger högst upp på min åtgärdslista (och jag har inte lån upp över öronen).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hellre ny bil och nya möbler än att minska sina skulder tycks vara melodin.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg