Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mitt eget Woodstock


Ved värmer tre gånger, sägs det. Först när man sågar den, sedan när man klyver den och slutligen när den eldas i kaminen. Familjen Penning har eldat i spis i sina dagar så att det står mig upp i halsen. Många helger och kvällar har åtgått till vedhantering och på sluttampen var det inte skoj alls. Vårt nya hus har en fin kakelugn som jag berättade för frun att DEN ugnen inte skulle få se en enda pinne som jag svettats över. Nu blev det inte riktigt så utan några trän har det blivit under de tre vintrar vi nu bott här.

I år beställde jag helt sonika färdigkluven bok och björk hemkört till entrén. Prislappen var helt i sin ordning med tanke på allt jobb jag slapp. Hela denna lördag har dock gått åt till att stapla ved och min kropp skriker nu efter vila, helst raklång i soffan. Veden, som redan hunnit torka någon vecka innan leverans, ska nu få lätta på fuktvikten ytterligare några månader innan den är redo för att möta den eventuella krigsvinter vi har framför oss. Torr ved är en förutsättning för att få bra utväxling av den, fukt i trä kostar energi att förånga och det ryker extra mycket och länge, sotar igen pipan och kan bjuda på skorstensbrand - en företeelse som jag varit med om en gång. Jag förstod inte varför det passerade ett tåg utanför huset, det gick ju ingen räls där? En skorstensbrand är mycket farlig och kan spränga både mur och sten.

Som sagt, ved är också pengar. Rätt använd sparar den många sköna slantar under kalla vinterkvällar. Att undvika kostnader är bra men inte alltid möjligt. Uppvärmning av bostaden men det bästa elavtalet är en början och fortsättningen kan vara vedeldning eller en pelletspanna. Jag blickar ofta på hur de slantar jag sliter för att få in gör bäst nytta. Dock inte idag.

Idag är jag sliten efter staplingen av sju kubikmeter, något jag knappt vågar erkänna. Är gubben på väg att bli gubbe? Så trängtan efter att göra ett månadsbokslut får vänta någon dag. Det enda jag orkade med var att titta på hur min pension ser ut efter att Spara Klokt uppmärksammade detta på sin blogg. Min prognos ser ju ganska bra ut under förutsättning att jag arbetar tills jag är 65 - vilket inte är vad jag önskar göra. 38 700 kronor är prognosen med noll i lönetillväxt och 5 % i värdeutveckling. Men en prognos är en prognos.

Ha en skön lördagkväll och en solig söndag!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg