Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Längre liv är positivt


Vi är det tänkande djuret. Över 40 000 tankar susar genom vår hjärna dagligen och studier visar att nittio procent av dem är negativa. Visst är det deprimerande? Ett sådant sofistikerat instrument som den mänskliga hjärnan och den nyttjas så som en surkart. Varför? Negativa tankar tenderar att göra vår tillvaro sorgesam men förkortar också våra liv och skadar oss. Positiva människor lever längre, så är det. Jag har hört att hela åtta år kan det handla om!

Vissa människor har det mer eller mindre gratis. De är positiva i grunden och väljer alltid hellre halvfullt än halvtomt glas. Andra, sådana som jag, får arbeta hårdare. Men det är möjligt, att förändra tankemönster kan vi alla göra. Allt handlar om träning, envetenhet och repetition. En tanke som föds ofta skapar en ny stig i ditt huvud som blir lättare att följa för varje gång.

Några av de vanligaste fällorna till negativa tankar är måndagar, regn, stress, otrevliga människor och trötthet. När du tänker ser din hjärna bilder. Fundera på vilka bilder du vill se: Att det är regnigt och tråkigt ute eller att det är extra härligt och mysigt inomhus när det regnar. När vi tänker på det som vi för stunden är missnöjda med påminner vi oss själva om det som är dåligt och på så vis förstärker vi vårt missnöje. Vad vi istället behöver göra är det motsatta. Vi behöver förstärka det vi uppskattar. 

Träna på att göra det bästa av situationen som du har idag, istället för att fokusera uppmärksamheten på det som du saknar. Påminn dig själv om vad du uppskattar i ditt liv och träna dig i att verkligen känna tacksamhet inför detta.

When I look back on all these worries, I remember the story of the old man who said on his deathbed that he had had a lot of trouble in his life, most of which had never happened.

Winston Churchill


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg