Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Flyta först


Jag började lite försiktigt att lyssna till ekonomipoddar efter att jag insett att jag troligen missat något väsentligt - jag tror det var Finanskvinnan som fick upp ögonen på mig. Börs- och Sparpodden blev det inledningsvis och dessa båda ersatte Spotify på gymmet under några veckor. Har så här långt lärt mig ett och annat samtidigt som jag tränat min åldrande kropp. Alla de fyra herrarna i dessa radioprogram har mycket kunnande och även perspektiv på investerandets konst. Även de frågor som lyssnarna skickar in har varit intressanta till stor del.

Intresset för aktier är på topp. Allt fler tycks ha kommit på att de vill tjäna pengar, gärna snabbt och enkelt, på den börs som har tjurrusat under årets fyra första månader. I forum så ställs det många ganska märkliga frågor som tyder på liten eller ingen erfarenhet av att investera men med en stor portion otålighet och önskan om kvick avkastning. I princip är de också alla yngre män.

Många har också mycket åsikter kring aktier och investeringar. Det låter ungefär som det gjorde strax före IT-bubblans imploderande krasch. Men de tre senaste dagarnas rejält röda dagar satte snabbt skräck i kollektivet som snabbt började oja sig och ställa sig frågan om det är dags att sälja rubbet. Bland nya investerare är rycken snabba - och ryckiga.

Därför kan det vara på sin plats att rekommendera lite annan lyssning än enbart aktieexpertis och investeringsdiskussioner - jag vill slå ett slag för Utbildningsradion och Bildningsbyrån Finans som är en fantastisk räcka av kunskap kring ränta, finansmarknad och spekulationsbubblor - kunskap som jag vill hävda de allra flesta som handlar med aktier borde lära sig mer om. Att skaffa sig förståelse för ekonomin ur ett makroperspektiv gör oss alla till duktigare aktieägare. Att kunna flyta först bidrar till att lära sig simma.

Med en finanssektor av den storlek vi har idag ter sig systemet sjukt i grunden. Avsnittet kring finansmarknaden gör mig både orolig och beklämd. Någonstans på resan är jag övertygad om att hela finansbranschen måste reformeras - annars väntar en kollaps eller kanske en blodig revolution? Eller vad tror du? Lyssna och lär på spåren hos Utbildningsradion och återkom med en slutsats.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag kan rekommendera Fondpodden, bäst just ni IMO.

    Ska lyssna på UR ovan så fort tillfälle ges.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan, fondpodden följer jag, den är bra. :)

      Radera
  2. Danmarks radio sju har ett program som kallas för miljonärsklubben som är bra. Sen finns det flera på soundcloud som är den sida där sparpodden och börspodden å andra lägger upp sina alster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ska ta en titt på miljonärsklubben. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg