Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Odla utan klagan


Människan är av naturen en överlevare och en mästare i anpassningsförmåga. Ja, utan dessa attribut hade vi antagligen avslutat vår blodslinje för länge sedan, kanske redan i någon pöl uppäten av en fisk eller på grund av en av många onda bråda dödar. Konststycket att lära av misstag och att hantera uppkomna situationer är vi onekligen mycket dugliga till. Tänk om vi alla såg till att nyttja våra förmågor i alla de sammanhang som djupt påverkar oss, hur framgångsrika skulle vi inte kunna vara?

Det finns inget öde. Iallafall inget öde hugget i sten. Förberedelse, anpassning och lärande gör att vi kan forma vår framtid till något annat. Därför blir ödet inget annat än en myt eller möjligen en omskrivning av tillfällig otur. Ta exempelvis de svenska kundernas växande missnöje med bankerna. Trots usla tjänster, dåliga verktyg, skyhöga avgifter, noll tillgänglighet och förfärligt bemötande så byter inte människor bank å det snaraste utan beklagar sig mest. Varför? Dagens svenska bankkunder verkar vara ett misstag i evolutionen - hur överlevde ni egentligen därute på savannen?

Att låta sina pengar, som de allra flesta betalat med dyrbar tid, arbetsinsatser och försakande av underbar ledig tid, rinna mellan fingrarna till allt från skräpmat till lågkvalitativ shopping tyder inte på någon privatekonomisk evolutionskrona att sätta på sitt huvud. Om du inte vill lära dig, anpassa dig eller förändra din situation så slukar någon dina pengar, din framtid och din förmåga att forma dina drömmar.

Du behöver en bank, ett konto, ett bolån med mera. Det handlar om att få vardagen att fungera. Och banken behöver dig även om det inte ter sig så tydligt. Vad du inte behöver, däremot, är fond-i-fond och dyra komplicerade fondprodukter, dyrare boränta eller en personlig bankman. Håll dig enbart till tjänsterna du verkligen behöver och rata banken i alla andra hänseenden. Sparar du i aktier - leta efter en annan bank som möter dina krav på courtage och utbud av marknader. Gör likadant med allt annat du behöver - skaffa dig tio olika leverantörer av tjänster om det så behövs.

Det är inte svårt eller krångligt att ta god hand om sina pengar. Ta en titt på några potatisar nu på vårkanten och planera för skörden redan idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg