Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Procent är promille


Jag hade en trea i slutbetyg i matematik på gymnasiet. Jag har stora problem nu att hjälpa min dottern med hennes matte - integraler och tredjegradsekvationer och räta linjen. Jag är helt lost in the blåst. Däremot så kan räkna procent riktigt dugligt. Det finns matematik för matematiker och så finns det matematik för medelsvensson - och i den senare ingår definitivt procenträkning.

Enligt Finansinspektionen så kan varannan svensk inte räkna på ränta, inflation och finansiell risk. Det låter klart oroväckande, tyckte jag, då alla dessa tre entiteter ingår i procenträknandets skola. Det finns ju massor med svenskar som bollar med miljoner i bolån och köper på kredit - då bör man kunna räkna lite kan tyckas. Jag blev nyfiken - vilka var de här besvärliga frågorna som bara hälften klarar av att besvara? Hur många kan jag klara av, det låter svårt.

1. Om sannolikheten att få en sjukdom är 10 procent, hur många av 1000 personer kan förväntas få sjukdomen? 10, 100 eller 1000 personer?

2. En bilhandlare erbjuder en begagnad bil för 60.000 kr. Det är två tredjedelar av vad den kostade som ny. Hur mycket kostade bilen som ny? 90 000, 110 000 eller 125 000 kronor?

3. Fem personer vinner ett lotteri och ska dela lika på vinsten. Om vinsten de ska dela på är 2 miljoner, hur mycket får var och en? 250 000, 400 000 eller 450 000 kronor?

4. Anta att du har 100 kr på ett sparkonto med 2 procents ränta. Hur mycket tror du att du skulle ha på kontot efter 5 år om du låter pengarna växa på kontot: Mer än 102 kr, exakt 102 kr eller mindre än 102 kr?

5. Anta att räntan på ditt sparkonto är 1 procent och inflationen är 2 procent. Om du låter dina pengar stå på kontot i ett år, kommer du kunna köpa mer, lika mycket, eller mindre för pengarna vid årets slut?

6. Är följande påstående sant eller falskt? Att köpa aktier i ett enstaka företag är vanligtvis säkrare än att köpa andelar i en aktiefond.

Nå, hur gick det för dig? Jag är åtminstone dugligare i matematik än halva den svenska befolkningen trots mina haltande kunskaper. Av de 97 910 personer som gjorde testet på DN svarade exempelvis 2 % att 10 procent av 1000 personer, fråga 1 ovan, är 10 personer. Intressant, eller hur? Djupt oroande dessutom.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. Hej
    Jag blev chockad när jag såg frågorna i DN. Det handlar mer om logik än om matematik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som introt till "Numbers" brukar säga ": "Mathematics is logic". :-)

      Radera
    2. Jag kan knappt begripa att det kan vara så här illa ställt.

      Radera
  2. Som dyslogiker blev jag glatt överraskad då jag fick alla rätt på frågorna ovan. Än finns det hopp! :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg