Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Befrämjad lyx


Det skeva systemet som vi har i vårt land, det som handlar om att bestraffa sparande och belöna belåning, har alltmer börjat ifrågasättas. Varför ska det svenska skattesystemet belastas av så kallade ränteavdrag på bostadsbelåning? Nej, det är märkligt och det är inte lätt att motivera.

Jag känner en familj som varje månad skattejämkar på sina bolån för att få livet att gå runt. Men de är också de enda som jag vet om. Alla andra i min bekantskapskrets och släkt jämkar inte utan ser endast ränteavdraget som ett trevligt konsumtionsutrymme när skatteåterbäringen kommer. Detsamma gäller för familjen Penning - vi lägger hela slanten på semesterresor varje år.

Det är så att endast en fjärdedel av hushållen anser sig beroende av ränteavdragen. Nästan nio av tio väljer att få tillbaka pengarna som skatteåterbäring i efterhand. Bara 12 procent anger att man har månadsvis jämkning vilket innebär att lägre skatt dras från inkomsten varje månad. Men en majoritet menar alltså att de inte alls är beroende av avdraget. Av dessa anger 41 procent att man använder åtminstone en del av pengarna från ränteavdraget till att unna sig lite extra lyx som resor. Många väljer också att spara pengarna medan 20 procent använder pengarna till att amortera på lån.

Dagens låga ränteläge kan göra det enklare att hantera en utfasning av ränteavdragen. Jag anser dock att samtidigt bör beskattningen på sparande i motsvarande grad sänkas. Var och en måste få lov att bli sin egen lyckas smed.

Hur ser du på detta?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg