Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Behåll din pension


Pension är alltid intressant, inte minst för arbetsskygga individer som jag.

Jag har ett enkelt, litet excelark där jag följer upp, aningen manhaftigt, hur de olika pensionsdelarna jag har utvecklar sig. Då herr och fru Penning medvetet valt att inte pensionsspara privat så är det tre delar vi pratar om - allmän pension, tjänstepension och premiepension.

Dagens Industri ägnar sig i dagarna åt att titta på förvaltningskostnader av tjänstepension. Att låta pensionsförvaltare som pungslår dig hållas så göder du en osund bransch. Det exempel som anges är att din avgift kan sänkas med motsvarande sextusen kronor i månatlig pension. Det är horribelt mycket pengar. Den största anledningen till märkligt höga avgifter är att de aldrig konkurrensutsats via upphandling.

Så vad gör en stackars löntagare? Ja, det viktigaste är nog att skaffa sig en sammanhängande bild på Min Pension. Det är en mycket bra tjänst och den är under ständig utveckling. Själv kan jag se att jag har tjänstepension hos SPP, Skandia, Länsförsäkringar, AMF och Alecta. När man väl har identifierat sina pensionsbolag kan man använda bank-ID för att logga in på deras hemsidor och där närmare titta på fondurval och avgifter. Lite jobb men väl värt mödan.

Att tjänstepensionen, men möjligen också premiepensionen, är viktiga delar i den slutliga pensionen är ingen nyhet. För de allra flesta är också sanningen att dessa båda kommer att utgöra en allt större del. Själv ser min förändring ut enligt bild - på bara fyra år är tendensen tydlig - att inkomstpensionen krymper så som del av slutlig pension.


Hos AMF har jag enbart AMF:s egna fonder i en blandad korg. Länsförsäkringar har jag inte själv valt som förvaltare men använder i stort deras fonder - höga avgifter men haft en bra utveckling. Skandia är en rätt värdelös förvaltare och min utveckling där har varit mycket dålig. Dags att byta.

Det är nästan så att jag ser fram emot pensionen i det hänseendet att utmanas att leva på mindre. Då blir budgeten än mer viktig att hålla och förhålla sig till.

Vill tipsa om Farbror Fri:s pensionsinlaga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg