Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Hur välja fonder?


Jag har av olika skäl, där ett av dem är tid, valt att i stort sett enbart spara i fonder. Det ligger lite i tiden att rynka på näsan år fondsparande och istället vara inne om man bygger sin egen aktieportfölj. Själv har jag ingen sådan åsikt utan nyttjar de förutsättningar som passar mig i den tid jag lever i. Jag har ju trots 40 % i räntepapper spöat både OMXS30 och OMXSPI så här långt under året. En sak är iallafall säker - ingen av oss kommer undan fondsparande hur vi än gör och där är pension det tydligaste exemplet.

Finns det någon strategi att luta sig mot när det gäller fondsparande, kan man ju undra. Själv har jag länge förespråkat Morningstars betyg på fonder men man bör beakta att dessa endast indikerar på historiska resultat. Därför kan det istället vara intressant att titta på de duktigaste förvaltarna - en duktig yrkesmänniska tenderar till att fortsätta vara det och med en god track record så är det inte enbart tur som spelar in. Citywire rankar över sjutusen fondförvaltare världen över.

Tycker man att detta är för jobbigt kan ytterligare en god indikator vara antal innehav i en fondportfölj. Även en fondförvaltare behöver jobba med sina innehav och hålla sig ajour med en mängd olika parametrar, besöka företag och stämmor, prata med chefer och företagsledare och dylikt. En alltför stor diversifiering kan tyda på en för stor del passiv förvaltning.

En tredje intressant sak att titta på kan vara det som kallas active share. Med detta menas hur fondens placeringar skiljer sig från sammansättningen av fondens jämförelseindex (börsindex). Active share anges som ett tal mellan 0-100 och anger i procent hur stor andel av fondens innehav som avviker från dess jämförelseindex. Noll procent active share innebär att fonden har exakt samma innehav och samma fördelning av innehaven som jämförelseindexet. 100 procent active share innebär att inga av fondens innehav finns representerade i indexet. Forskarna som står bakom måttet och beräkningsmetoden anför att en aktiefond bör ha en active share som överstiger 60 procent för att fonden ska betraktas som en riktigt aktivt förvaltad fond.

Samtidigt så är ju en av anledningarna till att spara i fonder att spara tid. Ett bra betyg i Morningstar och ett hyfsat Normanbelopp, som indikerar en fonds kostnad för att månadsspara ettusen kronor under 10 år, är oftast fullt tillräckligt för att göra goda val.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg