Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Varför en budget?


Om du inte har gräsligt mycket pengar eller om du aldrig köper något - då behöver du inte en budget. Men alla vi andra behöver det om vi vill lära oss att få mer pengar över, ha roligare för de pengar vi har och i det stora hela må utmärkt mycket bättre - en god privatekonomi är en lisa för själen.

Så vad är då en budget mer än ett synnerligen tråkigt begrepp som de flesta ser som något potentiellt betungande? Den gänge och trista definitionen av en budget är en prognos över framtida ekonomiska utlopp - gud va trist! Jag ser det annorlunda - en budget är i första hand en undersökning eller en mätning av hur det ser ut just nu. Vilka pengar kommer in och vad kostar pengar? Vad sparas undan? Vad är onödigt och vad kan anses nödvändigt? Mäta och kategorisera och få en ögonblicksbild, det är en budget i sitt första steg.

När du har måttet på din ekonomi, först då kan du förstå vart pengarna tar vägen. Det räcker att du tittar på Lyxfällan där deltagarna uppskattar sina utgifter och fallerar med flera hundra procent. Har du en budget så ser du direkt vart slantarna tar vägen - vilket i sig kan vara jobbigt och ett uppvaknande. Med insikten och förståelsen har du nu verktygen för att förändra och kontrollera flödena.

Nu kan du bestämma vad som får lov att kosta pengar och vad som inte får det. Du avgör vad som ger dig ett mervärde i livet baserat på vilka slantar du förfogar över. Och här, precis här, finns möjligheterna till en bättre ekonomi. Skåda ljuset!

Hur gör man en budget? Jo, det finns verktyg på nätet eller så kan du använda Excel. För egen del anser jag att ett budgetarbete ska vara enkelt och smidigt och göra skillnad. Jag använder sedan flera år tillbaka You Need A Budget och det är befriande simpelt. Hur du väljer att göra en budget är upptill dig men gör det - det gör skillnad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg