Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bit ej den hand som föder dig


Det visade sig att herrarna Grimlund och Hedberg från Lyxfällan nu också poddar på radiovis. Formatet tilltalar mig eftersom jag har möjlighet att lyssna, lära eller förfasas när jag promenerar, gymmar eller åker i bilen. Jag tycker nog att de båda gör en hyfsad podd även om de inte är riktigt radiotränade.

I det senaste avsnittet talade de om en lyssnare som skrivit in om sin ångest kring pengar - och då handlade det inte om att allt slösades bort vind för våg utan istället en dålig känsla kring att göra av med pengar och där det näst intill blivit ett sjukdomstillstånd. Hon mådde dåligt av att göra av med pengar överhuvudtaget då hennes känsla var att varje krona ut bidrog till en ökad otrygghet. I kvinnans fall hade det gått så långt att hon inte längre gick ut med sina vänner då det kostade pengar, inte gick på fest för att undvika att köpa en present och att spola ut dyrt toalettpapper kändes jobbigt.

Bevisligen så har alla något slags förhållande till pengar. En del älskar att prata om det medan andra aldrig gör det. Vissa slösar och andra sparar. Någon har en budget och en annan alla slantar i madrassen. Men likväl så lever vi alla ett liv i ett slags symbios med kosingen.

För det stora flertalet så trillar det in slantar månatligen på ett bankkonto, pengar som vi slitit många timmar för att tjäna in. Själv försöker jag att se min lön som något levande så länge den finns i mitt ägo. En sparad krona är långt mer än en tjänad krona då den kan investeras, fortleva och skapa nya pengar. Kapade utgifter låter pengar stanna i din omsorg medan varje krona du konsumerar innebär en omedelbar penningdöd - en köpt krona är en död krona. Uppskjuten konsumtion, oavsett hur ansträngande den är, gör dig rikare - tveklöst. Att brutalt slakta hela din lön varje månad är minst sagt en egg riktad mot dig själv.

Och när vi lånar pengar mot ränta tar vi mördandet ytterligare ett steg. Då börjar vi att förbereda rep, fallbila och giftspruta till de pengar som inte ens har kommit till världen i våra privatekonomier. Kan det vara mer utstuderat och grymt än så?

Och det mest galna är att de slantar vi skickar i ond, bråd död egentligen är våra bästa vänner. De är de som ger oss trygghet, en framtid och tillförsikt kring en bättre dag. De skapar oss egentid, frihet och inre frid. Så tänk på det nästa gång du pimplar en cola zero eller köper en finkaffe på stan - nu slog du ihjäl en hel dröse polare!

Skämt åsido, liknelser är alltid en fröjd eller kanske morbida, så som denna. Därmed inte sagt att det är en saga som jag berättade.

Ha en skön afton denna vårdag i maj månad!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg