Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Frågan som sparar pengar


Att göra en budget, det har jag sedan länge insett är nyckeln till en förbättrad privatekonomi. På samma sätt anser jag att allting här i livet ska förenklas för att spara tid, effektivitet eller möjlighet att njuta - enkelt är inte tråkigt utan behagligt, förnöjsamt och, inte minst, lättare att komma ihåg.

Men när man börja med något nytt, låt oss säga att budgetera, så börjar man självfallet inte i rätt ände. Det är en läroprocess liksom allt annat.

Ett budgetarbete kan vara enkelt. I början finns många frågor, dock:
  • Hur mycket ska jag spara till ditt? Till datt?
  • Vad spenderar jag mest/minst på?
  • Hur stor buffert behövs?
  • Mål hit och dit?
  • Vad är viktigast?
  • Etcetera
Bra frågor som kan ge viktiga svar. Men inte nödvändiga. Till syvende och sist är den viktigaste frågan till alla utgifter: vem ska betala?

Denna frågan sparar pengar. Före varje inköp bör den ställas. Var ska kostnaden kategoriseras? Är det mat? Är det semester? Lek? Någon kategori blir ålagd kostnaden, så är det. Du ska vara ärlig - är kostnaden motiverad? Och vad blir sedan kvar denna månad i kategorins budget? 

Varje slant som kommer in i din budget ska ha ett jobb, den ska kategoriseras. Varje kostnad ska kopplas till en kategori. Varje kategori har en begränsad summa. Varje summa i sig har en koppling till dina mål, dina prioriteringar och dina drömmar. 

Med en budget så vet du exakt var dina pengar läggs - i sparande och spenderande. Du har kontroll och det är befriande. Och med denna enda fråga så har du också besvarat alla de andra - vem ska betala?

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg