Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

I fondernas värld


Ännu en börsvecka är till ände, jag arbetar på med mitt löneslaveri och låter Guldhönan matas via de fonder som numera styr och ställer. Viljan och nöjet kring att handla med aktier finns kvar men inte tiden och därmed heller inte kvaliteten. Därmed väljer jag också mindre risk och lägre avkastning.

Spiltan Högräntefond utgör c:a 40 % av portfölj Guldhönan. I år har den gått upp med 3 %. Förvaltningsavgiften är 0,75 %. Detta är mitt alternativ till en korträntefond för att, så länge det varar, få en liten avkastning på parkerat kapital. I nuläget ligger fonden på ett års sikt upp med 8 %.

Resterande 60 % av Guldhönan har ett antal innehav i Spiltans fonder som de större delarna. Spiltan Globalfond Investmentbolag och Spiltan Aktiefond Investmentbolag är de två största med ungefär 16 % vardera i portföljen. Den senare har gått tveklöst bäst i år med 22 % upp medan globalfonden är en besvikelse med sina 5 %. Ytterligare två innehav är Spiltan Aktiefond Stabil och Spiltan Aktiefond Sverige med 12 respektive 16 % i uppgång.

Övriga innehav som mutar in resterande utrymme är Lannebo Vision med 5 % i vikt samt First State Global Lstd Infrastructure med 2 %. Ytterligare fyra fonder finns med - CB Save Earth Fund, AMF Aktiefond Europa, Odin Sverige samt SPP Tillväxtmarknad Plus.

Sammantaget har denna fondportfölj nått knappa 9 % i år. Jag är inte missnöjd men jag bevakar regelbundet hur väl fonderna presterar och gör viss omviktning.

Så hur kan man kommentera? Jo, det finns säkert en syn på mina val som innebär att jag är för försiktig, att mycket pekar på en fortsatt uppgång och att fonder är för de som inget kan. När det gäller försiktighet så kommer framtiden visa om så var fallet. Samtidigt så är inte försiktighet i mitt fall något felaktigt beslut utan en strategi - jag väljer en risknivå som känns bra för mig. Uppgången visar ingen avmattning men är uppe i det blå historiskt sett och exakt hur och när toppen är nådd återstår att se - men jag tror inte den är värst långt borta. Fonder är ett bra val för människor som saknar tid nog för aktier. Som jag just nu.

Den enkla regeln är ju att inte förlora pengar. Den enkla matematiken innebär att en nedgång på 25 % kräver nästan 34 % uppsida, ett tapp på 50 % kräver 100 % och ja - 75 % ned 300 %. Begränsade förluster är minst sagt viktigt och bör ingå i alla strategier.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg