Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Heta känslor


Ja, även jag har gått i taket. Många har gjort det och vädrat sina känslor, något inte heller jag kan låta bli. Det har självfallet inte förbigått er att socialdemokraterna, det parti som borde stå småspararna bland arbetarklass närmast, har gjort en riktigt ful överenskommelse med gammelkommunisterna i Vänsterpartiet där de nu tydligt pekar finger - att ha egna besparingar för sin och sina barns trygghet är inte längre något bra utan ska ytterligare beskattas.

Att förslaget i sin grund kommer ifrån Vänsterpartiet är inte förvånande - inget annat parti ser lika tydligt dina pengar så som statens egendom att förvalta och förslösa så som man finner lämpligt. Partiets ekonomiska talesperson, förskolläraren Ulla Andersson, ser beskattningen så som en fullträff då det i hennes ögon slår mot både patriarkalet och de rika - en slutsats som är så skrämmande felaktig. Proteststormen har bara dragit igång - signalvärdet är enormt: sparande ska beskattas mera medan att låna fortsatt ska subventioneras via statskassan.

Vilka är det som sparar i ISK? Jo, inte är det Wallenbergarna i första hand utan alla vanliga svenskar som försöker spara en del av sina löner för sin egen trygghet. Det som är riktigt magstarkt är att Ulla ursäktar skatten med att den är förhållandevis låg. Ulla har förresten inget eget ISK så hon kommer undan helt och hållet. Skam på dig Ulla. Vad är det för fel på att människor vill försöka att försörja själv? Fast jag slår väl inte öppna dörrar - ränderna går ju inte ur på en gammelkommunist.


Mer pinsamt är att sossarna gjorde den här överenskommelsen med kommunisterna - det är riktigt, riktigt illa. Vår klåpare till finansminister, Magdalena Andersson, har dessutom mage att skylla ISK-skatten på oppositionen - eftersom denna blockerade andra skattehöjningar som regeringen ville genomföra, så som ändring i 3:12-regelverket, som i praktiken handlade om att det skulle bli svårare för företagare att ta utdelning från bolaget i stället för lön. Det känns så som små barn resonerar.

Mina barn har med min hjälp sparat ett tag i ISK - de är inte glada, vill jag påstå. Dessutom så tappar jag en del av det pedagogiska resonemanget - vikten av att se om sitt eget hus och vilja försörja sig på egen hand, även i bistra tider.

Min enda tröst är att jag tror att vår regering förlorar valet under nästa år. Bort med all skatt på sparande och bort med ränteavdragen - helst imorgon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg