Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Hittepå


Intressanta börsdagar med tvära kast. Vi som varit med förr finner det spännande men inte oroande alls. De yngre investerarna, som bara sett uppgångar, möter en ny erfarenhet. Man ska inte fnysa åt riktig lärdom som bara kommer med upplevelser. Gammal är fortsatt äldst. Och det finns ingen ny ekonomi denna gången heller. Allt som far uppåt skola komma ned - men inte lika mycket. Kalla det korrektion om du vill men jag tycker det luktar svettig rädsla.

Man kan tro vad man vill. Man kan tro att börsen ska fortsätta uppåt. Man kan också tro att den ska rasa rakt ned i avgrunden. Men varför tro överhuvudtaget? Precis som samtliga världsreligioner är påhitt är också all annan tro bara luft och utan någon underbyggnad. Jag kan tro att det blir sol imorgon eller så konfererar jag barometern - vilket är klokast?

Mitt barn har prov i religionskunskap imorgon. Varför? Religion är ingen vetenskap utan enbart tro. Hellre hade jag sett att de lärt sig privatekonomi i skolan än pseudovetenskap. Jag blir inte ledsen om han får underkänt i religionsämnet. Religion har inte i skolan att göra.

Tro i sig är vanskligt och ibland farligt. Helt klart är att all tro, oavsett om det handlar om börskurser eller världsalltet, flyttar ansvaret från oss som individer till något odefinierbart. Kanske är det Gud? Eller är det Mr Market? Maktlöshet istället för personligt ansvar över sin situation - vad vill du ha?

Tro är att förenkla och förenklingar är svepande och godtyckliga. En vitskäggig man skapade allt på några dagar?  Bitcoin är det nya guldet? Troende sprattlar alltid, trots överbevisning i kunskap eller vetenskap. Nej, mina vänner - vi vet idag att världen är sprungen ur singularitet och vi vet att kryptovalutor saknar underliggande värde. Det är inte tro utan fakta.

Tro är att trösta den svage. Det känns bra att tro att någon ängel skyddar. Det är en bra känsla att den tekniska indikatorn berättar att min aktie ska gå upp. Fakta, däremot, är hård, rationell och kall. Den tar inte hänsyn till dina känslor. Den bevisar men berättar inte varför.


Är man en genomsnittsbegåvad människa så kan man se att det inte finns några vetenskapliga framsteg som senare har kunnat bevisas vara fel med hjälp av religion. Det samma gäller all tro. Vissa människor kan hävda att slump är sådana bevis. Någon har ju sett Jesus i en rostad brödskiva så här handlar det enbart om övertygelse istället för fakta. Andra har sett mönster i börsuppgångar som korrelerar med de mest märkliga samband - men som bara är en slump.

Tro är den lätta vägen. Kunskap är den svåra. Religion har inga tvivel och ställer inga frågor. Vetenskap är mest frågor och tvivel. När tro ifrågasätts blir responsen fientlig. När fakta ifrågasätts blir responsen nya bevis.

Är det inte dags att växa upp och lämna tro bakom oss? Det är ju bara hittepå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg