Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Utan skydd


Nu ska Per byta jobb. Igen? Ja, så är det - jag är en privatekonomisk småskuren strateg med viss otalang. Det ligger finansiell planering inbakad. Högre lön, javisst. Men inte så stor. Nej, den stora vinsten ligger i att min kommande arbetsgivare har kollektivavtal.

För ett antal år sedan så var det omodernt att vara med i facket. Kanske är det även så idag på vissa händer? Jag minns ett gäng yngre kollegor som inte ens var med i arbetslöshetskassan för det var lätt att få jobb och varför betala för något som inte gav något tillbaka? Detta var förresten före IT-kraschen. Före IT-bubblan lät det likadant som idag. Få var med i facket överhuvudtaget. Alla hade jobb och ingen hade ett tanke på att bli arbetslös eller ens sjuk.

Själv är jag med i en fackförening av två skäl - jag har i medlemskapet en arbetslöshetsförsäkring och jag har juridisk hjälp vi eventuell osämja med en arbetsgivare. Under IT-kraschen blev jag arbetslös och jag har under arton månader fått ekonomisk trygghet via försäkringen. Jag avser inte att avstå detta skydd nu eller i framtiden. För även om den ter sig ljus idag så vet vi inte mycket om morgondagen. Jag vill hävda att om du har familj att försörja så är detta en god idé.

Kollektivavtal vill vissa arbetsgivare hävda är inget att ha. Kollektivavtal är inte hippt. Kollektivavtal är osexigt. Jag säger trams! Vissa arbetsgivare hävdar att de väljer bort kollektivavtal för att de erbjuder bättre lösningar. De säger att de har förmånligare lösningar, större frihet och mer flexibilitet. De påstår att de har motsvarande eller bättre villkor än vad som finns i kollektivavtalen. Mycket tveksamt säger jag.

Privata aktörer och storbanker gör mycket goda affärer på att mäkla pensions- och försäkringslösningar till bolag utan kollektivavtal. Och det som erbjuda är oftast dyrare och sämre. I en privat pensionslösning ska, utöver premien, mäklaren ha en ordentlig provision, fondutbudet att välja på är begränsat och avgifterna i sig högre. Och just avgifter, vet vi, påverkar avkastningen brutalt över tid. Min nuvarande arbetsgivare slog på stora trumman under förra året att man höjde pensionsavsättningarna så att de därmed matchade kollektivavtalens. Därefter så fick jag ingen lönerevision värd namnet eftersom man hävdade att pensionslösningen blev så dyr. Dessutom så är jag inlåst i en storbanks begränsade och dyra fondutbud.

Både arbetstagare och arbetsgivare gynnas av ett kollektivavtal. För dig som arbetstagare behöver du inte hålla reda på regler och avtal som finns i anställningskontraktet eftersom det mesta regleras i kollektivavtalet. Det som du kanske tar för givet, så som semester, måste stå i kontraktet om avtal saknas. Jag vill påstå att kollektivavtal borde vara ett starkt konkurrensmedel. Jag väljer aldrig mer en arbetsgivare utan kollektivavtal. Jag tror att jag är hemma nu i det.

Ett annat argument är den magiska åldern. Vill du bli klokare på pension så rekommenderas Pensionspodden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg