Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Prislöst


Pris är vad du betalar och värde är vad du får. 

En gammal, trogen sanning som lätt glöms bort. Att tänka i termer av pris och värde är dock något att beakta. Ta exempelvis extremen att köpa en ny personbil. Onekligen finns det ett pris som ska betalas - direkt eller indirekt - men hur många väljer att göra en check av värdet? Du byter kanske in en äldre bil och då skulle värden kunna vara att du får en driftsäkrare bil med lägre bränsleförbrukning. Ett annat värde kan vara att det är kul med en ny bil och att den luktar gott. Det kan också visa sig att värdet inte står upp i förhållande till priset? Kanske priset blir lägre i framtiden?

Vad som ytterligare gör ett pris på en vara eller tjänst besvärande är alternativintäkten. För om jag inte köper nu utan låter pengarna arbeta åt mig istället? Vad innebär det på ett års sikt? Fem år? Tio? Det kanske innebär att den där bilen du inte köpte gjorde att du kunde gå i pension tre år tidigare? Pris och värde är en underbar kombination!

Vad är det för skillnad på vad du köper mot vad du får i slutänden? Att betala ett belopp säger ingenting om vi inte har detta kopplat till våra förväntningar. Höga förväntningar tenderar att göra att vi betalar dyrare än vad kanske det slutliga värdet blir.

Mycket finns det som har ett stort värde men är utan pris. Naturen - skogar, sjöar, hav, berg och skogar - har vi i Sverige likt få andra länder. Prislöst men oändligt värdefullt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg