Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Älska ödet


Hur får du det bästa livet - någonsin? Vilka ansträngningar behöver du göra? Hur ser planen, metoden och stegen ut? Det är lättare än vad du tror.

Det finns nämligen ingen plan, inga metoder eller steg för att bli lycklig, nöjd och glad. Det kallas Amor Fati på latin och kan översättas till att älska ödet.

Sträva inte efter att allt ska bli så som du önskar utan önska istället att allt blir så som det blir - då blir ditt liv och sinne stilla. Så skrev Epictetus för tvåtusen år sedan och det gäller fortfarande. Istället för att önska att saker och ting var annorlunda och bättre - gör det bästa utifrån de förutsättningar som finns. En person som önskar sig enklare vägar i livet skiljer sig starkt från den ostoppbara människa som älskar allt så som det är och får energi ur alla möjligheter.

Genom att behandla ett och varje ögonblick och tillfälle, oavsett hur utmanande de är, som något att ofamna och inte undvika - då blir du oslagbar. Plötsligt så är du inte bara okey med situationen utan istället älskar du det som sker. Precis som syre för en brasa blir hinder, problem och svårigheter bara bränsle till din potential.

Din potential är stor. Att gå ifrån att vara den du är idag och bli fantastisk och klok gör du genom att bli anspråkslös och utan ego. Du öppnar upp dig för allt som finns därute och vad som är möjligt att åstadkomma. Att vara fantastisk är att sätta större och viktigare saker före dig själv.

Att bli bättre är eftersträvansvärt. Några bra exempel är att inte tillåta sig blir förolämpad, besviken eller arg. Att lära sig att släppa taget om det negativa som bara gör dig sämre.

Det sägs att livet är som en smal bro över ett djupt hål - det är många gånger skrämmande. Kikar du ned från den smala spången kan du bli för rädd att fortsätta. Du fryser fast. Du sätter dig. Så fungerar också livet. Om vi ägnar oss åt att tänka för mycket på den resa vi gör, den som börjar med födelsens trauma och slutar med dödens tragedi - då klara vi det inte.

Det viktiga är att inte vara rädd. Att vi inte tänker för mycket kring vad som kan hända. Att vi inte ger efter för rädsla. Påminn dig själv ofta - att livet är en smal bro och jag ska inte vara rädd utan fortsätta gå. Precis som så många före dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg