Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Varje dåre kan lära av erfarenhet


Var och en måste lära sig av sina egna erfarenheter, sägs det. Men varför det? Är vi inte smartare än så?

Jovisst är vi det! I princip varje levande varelser gör erfarenheter och lär sig av dessa. Vi människor gör också det, många gånger, och inte behöver du vara överdrivet begåvad för att göra det heller. Ta på den heta spisplattan och bränn fingrarna och sedan har även idioten lärt sig.

Erfarenheter är bra och vi lär oss av våra misstag. Men det borde vara mer fördelaktigt att lära av andras misstag och erfarenheter. Titta bara på alla självgoda investerare och historielösa politiker som nu gör om samma misstag igen som andra före dem. Och så börjar det om. Det är helt galet och inte minst idiotiskt!

Om nu unge herr Nisse Hult förlorar alla sina pengar på ett förhoppningsbolag, ett som i grund liknar så många andra förhoppningsbolag som aldrig tjänat in en krona utan kursat med buller och bång, då kan man fråga sig varför du ska göra detsamma? Om förutsättningarna är snarlika så varför förvänta sig ett annorlunda resultat? För att det är annorlunda den här gången? Nej, nix och nada, inte då.

Vi behöver sluta upp med att titta genom ett sugrör. Dåliga erfarenheter finns gömd i historien så kloka människor läser just historia. Det var ingen bra idé med världskrig, Kubakris, DDR och Stalin. Det blev inget bra med planekonomi, statligt ägande, strunta i pensionen och ge barnen fri uppfostran. Vi kan tycka att vi är klokare nu än tidigare generationer men jag undrar det - i grunden är vi samma biologiska varelser med samma svagheter som girighet, enfald och avundsjuka. Iakttaga och lära av det vi ser är vi smarta nog för att göra när vi är rationella och tänkande men lite för få ser sin intelligens så som en resurs.

Åtminstone du, och jag för den delen, kan för vår egen skull vara lite bättre än de flesta. Det är bättre att tänka som så att de misstag som drabbar andra även ligger på lut för dig. Visst, det var någon annan som fick en snyting den här gången men nu siktar ödet på dig! Så lär av alla naiva, ignoranta, obildade människor - naturligt urval består men i en annorlunda skepnad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg