Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Verktyg på plats


Jag börjar detta inlägg med att slå in en öppen dörr. Eller är det förresten en öppen dörr? För mig är det så men kanske inte för alla.

Pengar är ett verktyg, inte ett självändamål - om du inte är en samlare. För det går ju att samla på det mesta: frimärken, ölburkar, trädgårdstomtar och kanske fina minnen? Vad du ägnar dig åt som hobby är din ensak och vill du se ditt sparande och dina investeringar som något fint och roligt att titta och peta på så varsågod. För mig är pengar en hammare, en skruvmejsel, en elvisp - något som jag använder för att åstadkomma något idag eller i framtiden.

Det jobbiga med pengar är att de är helt nödvändiga - detta verktyg är en livsnerv som inte går att lämna på återvinningen. Och det kan vara ännu svårare än så då du kanske inte har de verktyg du behöver för att göra det du ska utföra. Det går alltid att låna verktyg av andra men de ska lämnas tillbaka förr eller senare. Det är däreför en stor fördel att ha en välförsedd verktygslåda.

En budget är i sig ett verktyg - det är en innehållsförteckning över de verktyg du förfogar över och en att-göra-lista för de uppgifter verktygen behövs. Det går så klart att ha alla sina verktyg utspridda lite varstans och med en gnutta tur hitta dem när du behöver dem. Detta fungerar inte för mig utan jag vill ha ordning och reda och faktiskt veta att jag har en rörtång när jag behöver just en sådan. Utan en budget fungerar ett privatekonomiskt leverne sämre.

Utan en budget betalar man inte sällan för dyrt, dubbelt och för ofta. Det är som att försöka skruva i en skruv först med hammaren, sedan skiftnyckeln och möjligen till sist en skruvmejsel. Med en budget blir det både nyttigt och roligt att fördela ut lönepengarna på sina prioriteringar. Skulder kommer att amorteras bort och verktyg lämnas tillbaka till ägaren eftersom du själv skaffat det du behöver. När det gäller privatekonomi är inte en låneekonomi värst positivt!

Det sämsta rådet är att inte tänka kring sina pengar, sin verktygslåda. Det är ingen lösning. Att inventera sina verktyg, att underhålla dem och sedan använda dem rätt, det är däremot varje ekonomisk hantverkares dygd.

Kommentarer

Populära inlägg