Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Kom hem


Många är vi som fyller våra dagar. Med jobb, skolarbeten, möten, telefonsamtal och pappersarbete som ska göras. Politik som ska spelas, filosofier som ska begrundas och pengar som ska intjänas. Det är väl i sin ordning, i stort. Men är vi inte försiktiga så växer allt innehåll i det som kallas livet tills det helt tar över. Vi tappar fokus och vi mister horisontlinjen - i mångt och mycket är det detta som benämns ekorrhjulet.
Visst, du behöver tjäna ditt uppehälle. Du behöver bidraga till samhället. Så klart att du kan ha en hobby. Men eftersom din sanna uppgift i livet är att bli bättre - låt inte allt det här styra ditt liv. Återvänd istället till det som är dig närmst.


Ett konkret exempel är de som tog dig in i detta liv - dina föräldrar. De födde dig, klädde dig och gav dig förutsättningarna för att bli en vuxen människa. Och nej - det är väl klart att du inte älskar dem mindre för att du inte hinner ringa så ofta till dem eller besöka dem. Men de har, oavsett, varit en fundamental del av ditt liv. Därför borde det finna en extra lojalitet mot dem. 

Det är något speciellt med hemma. Hemma hos mamma och pappa. Se till att du besöker dem ofta nog. Och att du visar dem den respekt de förtjänar.




Kommentarer

Populära inlägg