Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Svårare


Har du någon gång räknat på hur mycket pengar du tjänar baserat på den tid som åtgår? Övningen är ganska enkel - de nettoinkomster som du erhåller delat på den tid du lägger ned per månad. I tiden ingår dels arbetstid men även restid, tid du lägger utanför jobbet men som kan kopplas till jobbet så som telefonsamtal, e-post, sms, stryka skjortor eller lägga morgonens make-up. Egentligen borde också den tid du oroar dig för jobbet eller ligger sömnlös inför morgondagens presentation ingå. Det blir ett belopp som är det du tjänar per timme, trots allt.

Ta sedan din nettoinkomst och dra ifrån månadens kostnad så får du ett nytt belopp - det belopp som är ditt att behålla för dig och din framtid.

Hur mycket blir det per timme? Inte mer? Det kan vara nedslående att räkna så här. Men livet blir snabbt roligare om du slår ett slag för kostnadskontroll. Varje besparing höjer din inkomst för livets framtida soliga dagar.

Det kryllar av spartips i tidningar och på webben. Jag har dock några intressanta och speciella sådana. För det handlar egentligen inte om att hitta och eliminera en kostnad för låt oss säga etthundra kronor utan att istället hitta etthundra kostnader som var och en sparar en krona. Det är då besparingarna inte känns alls som en belastning.

Så, ät lite mindre. Köp lite billigare livsmedel. Köp lite mindre av än det ena än det andra. Använd tröjan en säsong till. Eller skorna. Tvätta kläderna lite mer sällan. Liksom handdukarna. Duscha lite kortare tid. Använd lite mindre schampoo. Låna saker och låna ut istället för att köpa.

Fördröj inköp. Köp aldrig på impuls utan skriv ned. Allt under, låt oss säga, etthundra kronor måste ha en dags betänketid. För varje ny hundralapp ytterligare en dags väntan. Slutligen kanske du ångrat dig?

Kapa fettet. Har du flera tv-kanaler likt Netflix och HBO? Behåll en. Byt dem ibland. Samma med tidningar, tidsskrifter och andra abonnemang.

Gör det svårare att betala. Det är alldeles för lätt idag att klicka till sig ett köp. Kopplas bort betalkort och PayPal. Radera alla förregistreringar av betalkort. Rensa bort appar som du betalar med i telefonen. Kapa prenumerationer. För när du inte behöver tänka kring hur du betalar så tänker du oftast inte alls.

Du är värd mer i ditt lönekuvert. Så är det. Bit för bit når du dit.




Kommentarer

Populära inlägg