Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bouquet


Hur lärde du dig något kring pengar, en gång för länge sedan?

Själv vet jag att jag inte gjorde det i skolan. Och inte av mina föräldrar. Pengar var visserligen konkreta som företeelse men inte mycket mera. Det var känsligt att prata om pengar, att vissa hade många medan andra nästan inga alls. Pengar som begrepp var mest en skamfylld ordalydelse.

Därför gick jag ut i vuxenlivet utan kunskap och verktyg. Min uppfattning var att pengar var en konsumtionsvara - jag fick pengar, på ett eller annat sätt, som jag sedan bytte bort oavkortat. En flaska vino tinto till vardag och helg.

Mina föräldrar hade nog också svaga kunskaper kring pengar vilket gav begränsat självförtroende i deras beslut. Man tog inga egna utan överlät dessa till en bankman. Mina föräldrar var näst intill den första generationen i vårt släkte som ibland hade lite pengar över efter försörjningens börda. Inte konstigt att de inte visste vart de skulle vända sig. Deras vin var oftast slut i mitten av månaden likväl.

Jag mognade till sist efter många år av dåligt beteende kring pengar. Så jag valde att bryta med historien och skriva min egen historia kring pengar. Pengar är som vin.

I min berättelse ska pengar tjänas in och sedan ska de få mogna likt fina viner. De ska inte slösas bort lättvindigt. Pengar som får mogna är mer värda och ger mer glädje när de väl konsumeras. Snabba pengar är bulkvin på dunk. Åldrat vin har bouquet.

Att inte behöva oroa sig över pengar är att ha sin egen vinkällare av pengar. Jag sover gott med vetskapen att många pengar finns där i mognadsprocess. Pengar som mognar blir dessutom flera, en egenskap som vin inte äger.

Avståndet mellan när jag tjänar pengar och tills de spenderas ska vara så stort som möjligt. Pengar ska hinna landa på kontot och inte studsa iväg igen i en hast. Dagens inkomst ska inte användas utan kanske förra månadens. Ju fler gamla penningar jag har desto stabilare, flexiblare och säkrare är min tillvaro som vinbonde.

Jag ska inte, så som så många andra och mina förfäder, vända på varje vinflaska i ivrig väntan på att nästa ska komma. Jag ska inte vara tom på flaskor en enda dag mera.

Kommentarer

Populära inlägg