Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Fundamental dumhet


Stackars mig som har så svårt att somna om när jag väl vaknar. Och sedan jag, efter rekommendation, började med att gå till sängs ungefär samma tid oavsett vardag eller helg så har min kropp hakat på schemat. Jag är helt enkelt trött och redo för att sova vid ungefär halv tio. Det är lite tråkigt, kanske, när helgen stundar och det blir en stund längre uppe på fredagen, åtminstone. Och kanske på lördagen om det är något som händer eller fötter. Igår blev klockan halv tolv.

Jaha, och vaknar jag då till på morgonkvisten, då är det kört. Min hjärna säger att du brukar ju vakna nu och då ska du göra det nu med. Idag på lördagen, visserligen en timme senare än på vardagen men likväl halv sju, så var natten över. Och inte är jag utvilad, det känner jag ju. Men då får det bli en liten text istället med några enkla klokheter. Idag handlar det om fundamental dumhet.

Så, vad är en dum person enligt dig? Tänk efter en stund.

Jag tror nog att du har en uppfattning kring vad en dum människa är. De säger dumma saker. De gör dumma saker. De provar att göra på samma sätt flera gånger trots att det gick fel. Dumhet är mänskligt men dumt.

Enligt mig har dumhet inte med begåvning att göra utan det handlar om, så många gånger förr, att lära sig och att träna. I min egen historieskrivning har jag gjort massor med dumheter utan att för den delen se mig som lågbegåvad. Jag blir ganska förvånad om inte även du får rodnadens färg på kinderna när du tänker tillbaka på alla dumheter du donat med genom åren.

Men fundamental dumhet - vad är det? Urdumheten, grunddumheten eller basaldumheten. Jo, den är en enda. Den fundamentala dumheten är förberedelsen att leva.

Det är det dummaste du kan höra bland dumma saker. Vad kan det vara?

En dag ska jag. När jag blir äldre hoppas jag på. Jag är inte redo nu. När jag är klar med detta ska jag. Jag ska bara.

Där har du det. Förberedelsen. Eller tvekan. Eller ursäkten.

Vad får dig att tro att du har tiden? Vad får dig att tro att du har lyxen att vänta? För rent praktiskt så kan du inte förbereda dig för något som redan är här - livet. Glöm bort egenvärde, status, åsikter och grupptänkande. Livet är här. Nu, i denna sekund. Och kanske, kanske slut redan idag eller imorgon.

Uppskjutande är det dummaste av dumt, den fundamentala dumheten. Bara gör och gör det nu. I stort, i smått. För din egen skull.

Kommentarer

Populära inlägg