Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Kreditkortstrubbel


Det lackar mot jul. Julmat och klappar hägrar. Önskelistor från barnen på tio A4 och beloppet passerar fyra siffror. Kassaflödet hinner inte med. Lucia på fredagen den trettonde och frestelsen för att betala kalaset med kreditkort är stor.

Kreditkortet är bra. Samtidigt en förrädisk vän. Det finns problem med kreditkort och dessa gäller det att hantera.

Det är inte beloppet du är skyldig eller den ränta du eventuellt betalar på din kredit som jag ser som värst. Nej, det handlar om drömmar - det största problemet med krediter är att de begränsar din framtid. En kreditkortsskuld hängnar in dina möjligheter. En skuld lurar dig på dina verkliga prioriteter för att betala sådant som redan skett och är förbi.

Ett kreditkort är också ett slukhål. Ytterst få människor som nyttjar kreditkort för sina månatliga kostnader kan inte redovisa för hur mycket pengar som åtgått till olika saker så som mat, resor etc. Kreditkort tenderar att putta oss nedför det sluttande planet - till sist vet vi knappt vad vi shoppat när vi tittar på kontoutdraget!

Om du tjänar enligt exemplet i bilden ovan motsvarande fyratusen dollar i månaden och femhundra går till att betala av på kreditkortsskulden så blir det långt mer än en månadslön per år som begränsar dina möjligheter. Du har alltså egentligen bara 4 000-500=3 500 att leva för vilket i sig kanske gör att det känns tight. När du betalt av skulden så får du ju en löneförhöjning!

En löneförhöjning som kan gå till en semesterresa, ett sparande eller kanske välgörenhet?

Hur gör man då? Jo, om du har flera kreditkort så börja med att betala av det med lägst skuld. Därefter så klipp det i bitar. Jobba vidare med de andra korten. Ska du ha kreditkort så nöj dig med ett som du använder och tillser att du kan betala av hela skulden varje månad.

Glad Lucia!

Kommentarer

Populära inlägg