Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Balansräkning 2019


En familjeekonomi är lite som ett företag, det är samma förutsättningar som ges. Pengar ska in, skulder ska betalas och det ska sparas och investeras. 

Jag gör därför en balansräkning en gång per år för att få en bild som är just företagslik. En rolig övning och troligen helt onödig.

tillgångssidan finns likvida medel, korta placeringar som innehåller fonder och aktier, inventarier som är bil och båt, anläggninstillgångar som är bostaden samt långsiktiga placeringar som kan vara hyresfastighet men också barnsparandet, minsann. Förändringen för Per Penning AB stannade på 27 procent upp under året. 

skuldsidan har vi kortfristiga skulder så som kreditkort och billån, långsiktiga lån bolån och studielån. Här blev förändringen minus 2 procent.Jag har med skuldsättningsgrad och soliditet som roliga nyckeltal. 

Skuldsättningsgrad är ett finansiellt nyckeltal som används för att beskriva ett företags finansiella risk (räntekänslighet). Skuldsättningsgrad skall inte förväxlas med soliditet vilket beskriver företagets långsiktiga betalningsförmåga. Denna gick från 199 procent till 104 procent under året.

Soliditet är ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. De tillgångar som inte är finansierade med eget kapital finansieras med lån, också kallat främmande kapital. Denna gick från 33 procent till 49 procent.

Målen för 2020 är att öka tillgångssidan med 5 procent och minska skulderna med 3 procent. I så fall landar skuldsättningsgraden på 88 procent och soliditeten på 53 procent. 

Kommentarer

Populära inlägg