Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lugnet


Någon häller kallt vatten över dig och du blir överraskad och blöt. Någon hoppar fram ur mörkret och skrämmer dig så att du skriker till. Någon kör som en dåre och kapar din framfart och du blir förbannad. Sådana reaktioner är inte konstiga utan helt naturliga. Men vilka vi är som människor är inte hur vi reagerar i dylika situationer utan det avslöjas av vad som sker därefter.

Det är utrymmet mellan stimuli och respons som avgör vilka vi är. Kör du ikapp galningen och ger honom fingret genom bilrutan? Skriker du och är arg?

Du ska lära dig att sätta stopp. Du ska träna din reaktion.

Stäng dina ögon och tillåt dig att känna efter hur du känner när du blir full av ilska, rädsla eller skam. Försök att komma ihåg tillfällen då du kände detta och låt det fylla ditt sinne och din kropp. Låt det komma till dig i din hud, din andning, dina muskler och ditt huvud. Känn den dunkande vreden, skräcken och förfäran.

Och när du är full av dessa känslor - tänk dig en stor, röd stopp-skylt! Släpp efter och släpp känslorna och låt kroppen komma till vila. Träna det här regelbundet tills du känner att du kan göra exakt det här i situationer som är verkliga.

Precis som du tränar och utbildar dig i andra saker så ska du träna dig i att hantera stor stress. Det är fullt möjligt att göra det här och på så sätt bespara dig så mycket tråkigheter. Så när en oförskämd förare tränger dig i trafiken så behöver du inte reagera med ilska. Med träning kommer du för ditt inre att se stopp-skylten och låta dina dåliga känslor rinna av dig.

Och på så sätt blir en tråkig stund inte nödvändigtvis en trevlig - men en stund som inte förstör din dag.

Kommentarer

Populära inlägg