Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Månadssummering 2020 februari


Fredag idag och månadens sista börsdag. Jag väljer att göra månadssummeringen innan den är över eftersom jag har tid till det just nu. Det är spännande tider och vart vi är på väg är svårt att sia om. Har vi den svarta svanen väsande i vassen? Coronaviruset kan visa sig bli ursäkten för en brutal konjunkturnedgång, kanske?

Det som sker nu kallas av många för en börskrasch och det kan mycket väl vara en begynnande sådan. Är du orolig så har du för hög risk i ditt sparande och bör anpassa det så att du sover gott. Penningska investeringar är sedan ett tid tillbaka rejält defensiva men det kan finnas mer att göra för att trygga värdet i dessa. Pensionsavsättningar är dock inget jag kommer att röra utan det får bli som det blir, jag har gjort val där som förhoppningvis repar sig över den kommande tioårsperioden. Ännu har ingen nedgång i dessa tillgångar blivit synliga, dock.

Det finns mycket som talar för att den nuvarande korrektionen eskalerar och med det följer ekonomiska bekymmer med allt från vinstras till reda konkurser. I grunden är det enligt mitt sätt att se det att arbeta på en trygg arbetsplats som inte är konjunkturkänslig så att ditt jobb finns kvar, att fortsätta spara regelbunder med låga avgifter och i breda fonder. Jag fortsätter att nettoköpa även detta månadsskifte. Ett månadssparande är ett av de mest kraftfulla verktyg som finns för ett långsiktigt lönsamt sparande, så enkelt är det. Is i magen är bra - klarar du mentalt en nedgång på över 40 %? 2002 skedde det senast följt av nästan lika mycket 2008. Jag tycker det vore skoj.

En månadsrapport är ju en ögonblicksbild och ett jämförelsefönster vart det ekonomiskt blåser. Jag lägger ingen vikt vid andelar i fonder eller antal aktier, något som kan vara en tröst i bistrare tider. Men det är som sagt en annan historia. Månadens investeringar kommer heller inte med i full omfattning då de görs i början av mars.

Goda inkomster men dryga utgifter. Sparandet är patetiskt och landade på 14 % av inkomsterna. Sunny Days tog stryk men måttligt och tappade 0,45 % före insättningar. Total förändring stannade på minus 0,23 %.

Lånen steg med 0,09 % jämfört med planen på en minskning med 0,15 %. Loan Days gick därmed åt fel håll. Räntekostnaderna ligger på  2 205 kronor per månad.

Månadens siffror i Pension Days™ är förvånande trevlig läsning som lär bytas till det motsatta nästa månadsskifte. Förändringen blev 0,8 % uppåt eller 30 157 kronor där målet är 0,22 %. Fördelningen är nu 56 % inkomstpension, 34 % tjänstepension och 9 % premiepension. Inkluderar jag guldhönan utgör denna fortsatt 10 %.

Det så kallade uttagsbeloppet, vars mål är tjugotusen kronor per månad, sjönk till 4 825 kronor (-11 kronor) vilket ger en prognos på 13 638 kronor.

Sunny Days målbelopp är nu 2 454 762 kronor i augusti 2029. Fördelat på 15 år motsvarar kassan 7 % av vår faktiska inkomst idag och prognosen är 21 % vid måldatum.

Vad må ske får vi se. Boken stängs.

Kommentarer

Populära inlägg