Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Inte tappa allt


Fick i dagarna årsredovisningen från Spiltan. Det är ett roligt brev att läsa, lite som en skönroman. Det lutar åt att jag kommer att köpa på mig lite mer i denna aktie vid nästa handelsperiod. Så som ett långsiktigt tåg är det nog en bra investering.

Intressant är Sparrebellen som Per H Börjesson författar och lägger ut på nätet. Man hittar den på den här länken och det finns en hel del skojig läsning bland alla de blad som skrivits. Eftersom Spiltan investerar i onoterade bolag så kan nummer fem vara den första läsningen - den skrevs 2004. Och när du senare läst alla är du framme vid nummer 132 som är det senaste och som handlar om börskrascher i nutid.

Per pratar om 1987, den svarta måndagen, 1992, fastighetsbubblan, 2000, IT-kraschen och 2008, finanskraschen. Av dessa har jag minnen ifrån fastighetsbubblan och framåt även om jag inte hade några investeringar alls före finanskraschen. Oavsett så vill jag hävda att med facit i hand borde man kunnat se dom komma allihop. Det är vara den senaste som är annorlunda - 2020 Coronakraschen men samtidigt kanske bara en katalysator för vad som komma skulle.

Pessimisten säger att det som pågår nu är en vattendelare som kommer att stöpa om hela världsekonomin till något helt annat. Optimisten, som jag, ser möjligheterna och att det hela kommer att passera och allt bli bättre. Jag rekommenderar, liksom Per och många andra, att investera mera nu och framåt, om man kan. Sättningar som denna är få över tid och bör nyttjas. Att kontinuerligt köpa är vad jag kommer att göra. Just nu är det billigare än tidigare.

De så kallade sparekonomerna som de flesta banker stoltserar med har åsikter. Exakt vad de har på fötterna som människor i gemen med bondförnuft inte har vill jag hålla osagt. Att de får lön för att berätta för oss att sitta stilla i båten, detta uttjatade uttryck, för att inte missa uppgången är bra betalt. Att inte ändra sin sparstrategi, däremot, är ett bättre råd som inte alla tänker på.

De mest genomtänkta råden som kom fram var dock följande: fortsätt att amortera, sluta inte helt - det är en del av ett sparande och den säkraste av alla. Amortera mindre men sluta inte helt. Köp inte ny bostad innan den gamla är såld, det är en alldeles för stor risk.


Kommentarer

Populära inlägg