Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Tack till läsaren

Min lilla undersökning om läsarnas åldrar, vilket jag lyckades dra ut på i evighet, är slutligen i hamn. Roligt är att så många tog sig tid att svara. Och en aning förundrad är jag över utfallet.

Onekligen är det så att privatekonomi, så som jag ser den, intresserar flest mellan tjugo och trettio? Eller är det så att denna grupp är mest internetvana och finner det värdefullt att läsa bloggar? Kanske inte så lätt att tolka, men jag tror nog att yngre människor surfar mer än de äldre, såna som jag själv. :)

Så de flesta läsarna är mellan 20 och 40, hela 59 procent. Endast 16 procent är äldre. 10 procent yngre. Vad säger man om det? De äldre kanske har sitt på det torra och anser sig veta tillräckligt, eller mer än mig i ämnet? Sannerligen troligt, vill jag påstå.

Hade jag vetat vad jag vet idag och haft någon som berättade för mig om vikten av privatekonomiskt vetande i unga år, hade jag varit tacksam. Internet var dessvärre inte uppfunnet och mina föräldrar tillhörde, och tillhör, släktet 'Poor parents'.

Så jag hoppas att ni, alla yngre än de tjugo, har en fantastisk möjlighet att ta tillvara på - möjligheten att börja i tidiga år att bli ekonomiskt oberoende. Inte minst tjejer, som jag tycker ska känna att de har egna ben att stå på och egna möjligheter att forma sin framtida privatekonomi. Tänk om alla unga par som träffas, förälskar sig och sedan bildar familj hade en ekonomisk frihet redan innan? Färre separationer är min tro..

Även de upptill 30 har en mycket god möjlighet att forma sina liv lite senare i livet. Men det gäller att börja med en gång, om man inte gjort så.

Min egen åldersgrupp, 40 till 50, som ännu inte vaknat upp kanske inte ska sätta så stor tilltro till en pension vid 55. Men onekligen finns det många åtgärder som kommer att generera tusenlappar per månad efter 60, åtminstone. Och det finns ju alltid down-shifting att ta till som ett komplement.

Och de äldre än så? Vad återstår? Mata duvorna i parken? Nej, troligen inte. Om du arbetar och är plus femtio har du förhoppningsvis en god lön. Med ett smartare upplägg konsumtionsledes kan det bli en guldkant även för senioren. Dessutom, har man inte insett att prylar och status inte är det faktiska livet vid denna ålder kanske det inte spelar någon roll?

Att jag trots allt lockar en och annan läsare både glädjer och förundrar mig. Det är väldigt roligt men samtidigt utmanande. Jag vet ju egentligen inte varför någon läser här överhuvudtaget. Men det är roligt. Och jag ska anstränga mig ytterligare att försöka ge dig något matnyttigt, något som ger eftertanke och inspiration till att skapa dig en ekonomisk frihet.

Kommentarer

  1. Jag tror dels på internetvanan, men också på olika intressen i privatekonomi. När man är sådär 40 har man jobbat ett antal år och skaffat sig en ganska bra bas. Jag skulle tro att de som är runt 40 och äldre är mindre intresserade av gnetande och mer intresserade av "bra helhetslösningar" i ekonomin. Kanske tänker man inte ens på att skaffa sig inspiration till det via t ex bloggar, utan mer att man fixar det på andra vis.

    SvaraRadera
  2. Säkert så, Plupp. Med åldern kommer insikten att tiden rinner ut en vacker dag. Privatekonomi handlar både om pengar och tid, anser jag. Ibland ger pengar mer tid, andra gånger är det tvärtom.

    SvaraRadera
  3. Den stor frågan är väll egentligen; hur ska du lyckas nå 70 år och äldre? :)

    SvaraRadera
  4. Det är ju faktiskt så att för egen del läser jag din blogg för att du skriver tänkvärda, roliga och insiktsfulla saker om dig själv, dina tankar kring fenomen och vardagshändelser i omvärlden och dessutom kring dina tankar om pengar. :)

    SvaraRadera
  5. Hejsan, vill passa på att tacka dig för att du skriver det du gör. Du är en utav några, som har inspirerat mig till att starta en egen liten blogg. Keep up the good work.

    SvaraRadera
  6. Peter, det är då en sann utmaning! ;)

    Säker ekonomi, det glädjer mig verkligen. Tack för dina fina ord. :)

    Robert, tack så mycket. Jag ska självfallet komma över och läsa hos dig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg