Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Procentkompetent

Kan du räkna? Har du koll på procenten? Det tror sig många ha - vilket inte är fallet.

Det har visat sig att nio av tio svenskar anser sig ha god kunskap om privatekonomi men att över hälften inte kan räkna ut räntan på ett lån, allt enligt en undersökning av TNS SIFO.

87 procent av svenskarna anser sig ha mycket stor eller ganska stor kunskap om privatekonomi. Säkrast i ämnet känner sig seniorer (56-79 år) med hög inkomst och utbildning. Samtidigt är 66 procent av svenska folket osäkra på hur de räknar ut ränta. Hur rimmar detta?

Jag förmodar att du som läser detta tillhör den exklusiva skara som kan räkna procent. Känner du dig osäker kan du ju alltid försöka lösa denna svåra fråga:

Om du lånar 10 000 kronor av banken till 10 procents årsränta som ska betalas av först efter två år - hur mycket kommer du totalt att behöva betala då?

Svarsalternativen är:
  1. 11 200 kr
  2. 12 000 kr
  3. 12 100 kr
  4. 20 000 kr
  5. Vet inte
Endast 34 % av de tillfrågade lyckades lösa ovan gåta kring procent. Tillhör du dessa?

Att procenträkning är något svenska folket har svårt för är inget nytt. Inte ens finansministern förstod sig på det. Men styrkan finns i procenten, det är säkert det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Det är också intressant att kolla på den effektiva räntan och beakta när utbetalningarna sker. Banken vill ju oftast ha betalt för våra lån 1 gång i månaden men de betalar endast ut ränta på våra sparpengar 1 gång per år. Därför förlorar man pengar till banken även om man har 1MSEK i lån och 1MSEK i sparande med exakt samma årsränta!

    MVH
    Kristian

    SvaraRadera
  2. Jag ska väl inte skriva ut rätt svar här? Jag nöjer mig med att konstatera att jag tryggt känner mig tillhöra skaran som kan räkna ut ränta.

    Å andra sidan kan ju svaret "jag vet inte" också vara rätt? :)

    SvaraRadera
  3. Simon Jönsson20 maj 2011 kl. 22:08

    Tycker nog också att 12100 låter mer korrekt.

    SvaraRadera
  4. Kunde man ge sej f-n på!!

    SvaraRadera
  5. Ränta-på-ränta effekten er det många som inte forstår, nogåt som undersökningen viser.

    Over långe perioder har även små procentuelle endringer stor betydelse, och månge av dom som svarade rätt på frågan missar dette med: Fondavgiftens betydelse

    SvaraRadera
  6. När PPM for några år sedan publiserade Fondavgiftens betydelse klagade fondbranchen då dom tycker mycket illa om at avgifter diskuteras.

    Exempelvis från Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening, i "PPM vilseleder spararna". Pia Nilsson ska man inte ta seriöst, och namngis som en "pinsamt dålig lögnare" i Dolda motiv bakom kritiken av nya fondskatten.

    SvaraRadera
  7. Inte konstigt de försvarar sin födokrok. :(

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg