Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Hus och hem

Ni ekonomibloggare - hur bor ni? Vad kostar det er, och är det värt det?

Vi bor i hus, vi. 1996, samma år som vi gifte oss, köpte vi ett hus på landet som vi tyckte var fantastiskt. Efter att ha bott i stan i en hyresrätt i många år suktade vi efter frisk luft och grönt gräs. Köpeskillingen var 645 000 kronor , väldigt mycket tyckte vi då. Med en liten kontantinsats så lånade vi 600 000 kronor av banken.

Sedan visade det sig att kåken inte var frisk. Och vi hade inte haft någon besiktning på huset. Oerhört dumt! Det fanns fukt, mögel och spännande svampar. Så vi var tvungna att göra en totalrenovering utan like. Det tog ungefär 2 år att fixa det grövsta jobbet till en kostnad av minst 450 000 kronor. Det positiva var att det blev väldigt fint.

Vi har trivts väldigt bra, så här långt. Men jag börjar få lite invändningar och funderar på en förändring.

Idag, drygt 11 år senare har vi en lite annorlunda livssituation än tidigare. En tjej på 9 år och en kille på 3 år. Vi har en mil till närmsta samhälle, där barnen går i skola och på dagis. Jag pendlar 8 mil om dagen till jobbet med bil, hustrun 6 mil. I nuläget är inte buss att tänka på på grund av dagistider och dotterns aktiviteter.

Vi bor väldigt fint på landet med mycket grönt och skogen vid knuten. Men dagarna åtgår mer till att köra bil hit och dit än att ta en promenad i naturen. Så vi har funderat på att kanske hitta ett hus i samhället. Det skulle innebära:


  • Både jag och frugan får 1 mil kortare till jobbet. Bensin är dyrt och miljön?

  • Optionen med buss blir åtminstone i framtiden ett alternativ.

  • Vi sparar tid, tycker jag är mycket värt. 20 minuter kortare tid i bilen varje dag!

  • Aktiviterna för barnen finns på gångavstånd eller via cykel.

  • I framtiden kan först dottern, senare sonen, gå till skolan själv och gå hem efter skolan själv.

Men det är ändå inte självklart. Vi trivs ju väldigt bra. Barnen är utebarn som klättrar i träd. Kåken är fräsch och fin och vi kan den utan och innan, inga dolda fel kvar liksom.

Alternativet är en villa i byn. Med en mindre trädgård (inte fel egentligen). Men vi är rätt kräsna. Vi vill inte renovera igen. Och det innebär att huspriserna ligger på minst 2 500 000 och kanske upp mot 3 000 000. Vårt hus är belånat till 1 200 000 kronor idag (vi har bakat in 2 bilar i det lånet) och med ett troligt värde på minst 2 000 000 kronor, kanske ett par tre hundra tusen till (också troligt - jag har sett ruckel i trakten gå för 2 mille). Så en fullt trolig uppbelåning' på kanske 1,5 miljoner till krävs det. Helt vansinnigt.

Samtidigt så är det ju den bistra verkligheten - huspriserna har skenat.

Vi vill inte göra några misstag. Vi vill känna att vi gjort rätt - efteråt. Svårt.

Kommentarer

  1. Jag bor i hyresrätt, har nära till allt (jobb, nöje, bra affärer). Är fullt nöjd med det nu, hyran är lite dyr (6500 för 3:a) men vi är ju två.

    SvaraRadera
  2. Hyresrätt är då inte fel. Vi har även funderat lite kring det.

    Men om vi säljer huset och inte köper något annat blir det mycket skatt att betala.

    Någonstans måste man ju bo. Och helst trivas. Och ha pengar över. Jag tycker om att ha en gräsmatta, till exempel. Jag är ingen lägenhetsmänniska, åtminstone inte på sommarhalvåret.

    Men visst är priserna otroliga, både på hus och lägenheter?

    SvaraRadera
  3. Visst är priserna sjuka. Här i Stockholm får man betala 5-6 miljoner för ett ordinärt hus på runt 150 m2 med halvstor tomt hyfsat nära stan (runt 15 minuter med tunnelbanan). Täby, Danderyd och Lidingö är dyrast tror jag.

    SvaraRadera
  4. Vi bor i bostadsrätt vilket jag är mycket nöjd med då vi har en fin liten trädgård med fruktträd(annars hade vi nog inte köpt den). Bostadsrätten är ett parhus för den delen så det känns ju inte som en lägenhet.

    Vi betalar 5400 kr i hyra + 1600 kr i ränta (amorterar en hundring i månaden symboliskt) + 800-1400 kr i månaden i el = ungefär 7900 kr i totalkostnad sommartid och ca 8500 kr under den kallaste tiden.

    Det är med andra ord inte så billigt men för oss känns det värt det eftersom de stora kostnaderna tas av föreningen.

    Vi har väl ca 12 kilometer till jobbet vardera, jag åker buss och maken åker bil.

    SvaraRadera
  5. jag bor i hus, och vet hur slitsamt det är med renovering och underhåll, men vill ändå ha det såhär. Kunna gå ut i trädgården, spela musik hur högt man vill eller ha hur tyst man vill. Ibland vill jag sälja när det blir för slitigt, men samtidigt så är det här huset ju snart JAG. Har valt allt själv i renovering och vill inte att någon annan ska komma o ta det (jag har åstadkommit) även om de får betala en större slant för det.
    Tack för hjälpen med tickern! Har också lagt in dig bland mina favoritlänkar och hoppas det är okey.
    http://tjej7h.bloggspace.se/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg