Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mindre kval? Koldioxidneutral?

Är det rimligt att pådyvla oss småsparare ett ansvar för vad för verksamheter våra pengar investeras i? Ja, rimligen, anser jag. Konsumentmakt ska aldrig underskattas.

Ta som exempel den explosiva utvecklingen kring ekologiska livsmedel. För några år sedan fanns de knappt att få tag i. Själv inledde jag min ekologiska bana med mjölk. Jag köpte konsekvent ekologisk mjölk från lokalt mejeri. Oftast fanns det en tre, fyra paket i hyllan och jag tog vanligen allihop.

Nu finns det massor med olika livsmedel med en ekologisk inriktning så att det även finns mer valfrihet. Dessutom har rättvisemärkta livsmedel börjat dyka upp alltmer.

Men i PPM och i privat sparande - tittar vi då på vart pengarna går? Själv är jag inte sen att erkänna min lättja kring detta.

Men jag vill verkligen inte investera i varken tobak, barnarbete eller vapen. Hur kul vore det egentligen att bli penningstinn om det kunde påvisas direkt att ett barn dött för en mina som du hade finansierat? Huga!

Och så har vi det här med klimatet. Ska jag verkligen investera i bolag som har ett tveksam miljöattityd bara för att de ger en god avkastning. Vilken moral kan egentligen avkrävas oss?

Det går inte att hitta någon kategori på exempelvis morningstar som heter 'koldioxidneutral'. Det borde det.

Jag tittar nu lite på Banco och deras fondutbud. Frågan är hur skickliga deras förvaltare är? Deras etiska inriktning gillar jag skarpt.

Sparar du etiskt? Koldioxidneutralt? Sparar du i vapen? Eller har du ingen aning? Själv ska jag undersöka var mina besparingar huserar.

Kommentarer

  1. Just koldioxidneutrala fonder tror jag bara att det finns två i hela världen, och dom två kommer från Banco. Det är åtminstone dom enda jag hört talas om. Lite mycket begärt att ge dom en egen kategori kanske? ;)

    Åter till sakfrågan så har jag ju skrivit mycket om dom på min blogg. Jag har själv 25% av min PPM i Banco Miljö Sverige som är den ena av dom. Även min son har delar av sina pengar i den fonden. Anledningen att jag inte har dom i mitt vanliga fondsparande är att jag ligger överviktad i Sverige redan som det är med en hiskelig vinst som jag inte vill realisera...

    Istället månadssparar jag nu i en fond som heter SPP Aktieindexfond Global Sustainability. Har skrivit mer om den här.

    SvaraRadera
  2. Du är klok, och du har helt rätt (Diversifierad också förstås). På PPM finns iaf en märkning med "M/E Fonder med miljö-/etisk märkning". Det är bra.

    SvaraRadera
  3. Akta dig för Banco Etisk Sverige! Den har bara gett drygt 7% avkastning per år sedan start (1980), liksom de senaste 10 åren. Det är riktigt dåligt med tanke på att andra Sverigefonder har legat på 10-20% per år under ungefär samma tidsperiod.

    SvaraRadera
  4. Ska kika på den fonden, Diversifierad. Förvaltningsavgiften är tilltalande.

    Så det finns en märkning i PPM? Det visste jag inte. Positivt!

    Vilken usel förvaltning av Banco Etisk Sverige. Sorgligt rent ut sagt.

    SvaraRadera
  5. Hej Per. Vill bara påpeka det kanske uppenbara att Banco Miljö Sverige och Banco Etisk Sverige inte är samma fond.

    SvaraRadera
  6. Jag har premievalsfonden och den har den märkningen. Man kan t o m kryssa i att man vill se fonder med märkningen när man söker på nya att byta till, himla bra!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg