Utvald
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
En biff är inte en morot
Vi får magcancer av leverpastej, korv och rött kött. Dessutom svarar djurhållningen för 35–40 procent av människans utsläpp av metan och 9 procent av koldioxidutsläppen.
Köttätandet i världen har femdubblats sedan 1950 och tillsammans sätter vi i oss ungefär en kvarts miljard ton kött varje år.
Det skulle vara intressant med en koldioxidskatt på livsmedel.
Genom att inte äta chips och dricka läsk sparar man mycket koldioxid. Och att inte äta ris. Ris är inget bra. Gör mig inget - gillar inte ris.
Aftonbladet har en artikel som enkelt beskriver en del varianter på det hela. Så en bra fredag middag är kyckling med potatis, frysta grönsaker nu på hösten och frukt från trakten och ett glas vatten från kranen! Dessutom billigt!
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Kommentarer
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.
Bra inlägg!
SvaraRaderaTack så mycket! Glädjande! :-)
SvaraRaderaHmmm, nåja...
SvaraRaderaKoldioxiden är ju i första hand från ett kretslopp, precis som om man använder biobränsle, vilket är ett nollsummespel.
Metanet och kväveoxiden beror på egentligen felaktig utfordring med högproteinfoder. Kossans fiffiga system med fyra magar används inte rätt om man gör så, vilket gör Mamma Mu pruttig och miljöovänlig.
Ekonomin är självjusterande och beror inte på enskilda bönders ondskefulla beteende, så fram för dubbelt så höga bränslepriser så justerar sig ekonomin själv.
* Bättre utnyttjande av gödsel, mindre markbearbetning och mindre transporter = mer lokalt producerat grönfoder = gladare kossor + mycket mycket mindre tillförda växthusgaser.
Dubbelt så höga bränslepriser kanske leder kanske till 20-30% dyrare kött, men samhället får ju samtidigt in mer skatt på bränsle, så medborgarna får väl fundera på någon sorts utjämning. Hursomhelst vinner både miljön , kossorna och vi själva.
Vänligen
/Tobbe