Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Avgiften äter min pension

Nu är återigen mina PPM-pengar i fokus för mig. Jag bestämde mig för att rata MinaPPMFonder för att istället följa tillväxtmarknadportföljen hos PPMDoktorn. Och det av den enkla anledningen att den senare, åtminstone än så länge, är en gratistjänst. Båda tjänsterna har visat gott resultat. Men jag sparar 280 kronor med gratistjänsten. Pengar det med.

Jag har också noterat att de fonder som jag fått mig rekommenderat har en avgift på mellan 0,6-0,8 procent. Det tycker jag är utmärkt. Den årliga avgiften tuggar glatt i sig pensionspengarna om man inte är försiktig. Om du sparar i 33 år, exempelvis, och fondavgifterna ligger på 1% så försvinner 28% av det totala kapitalet i rena avgifter!! Är avgiften 1,5% så blir beloppet istället 39%. Någon tjänar bra med pengar på mig, dig med flera.

Men avkastningen då? Den måste ju spela roll. En duktig förvaltare som får dina pengar att växa borde vara värd en högre avgift? Jo, så klart spelar avkastningen roll. Men om en dyr fond inte presterar bättre än en billig då? Det finns många indikationer på det här, här och här.

Och dessutom har fondbolagen höjt de redan höga avgifterna. För tre år sedan tog fondbolagen i snitt en avgift på 1,32 procent för att förvalta en aktiefond. Nu ligger snittet istället på 1,39 procent. Av 23 nybildade fonder det senaste året ligger snittet på 1,53 procent. Det framgår av en undersökning som Amf Pension tagit fram. Och när det gäller indexfonder så är det vanligtvis ett datorprogram som sköter ruljansen!

Problemet är att fonder med höga avgifter har svårt att slå fonder med låga avgifter eftersom avgiften i sig minskar avkastningen. Och jag vill ha min pension åt mig själv!

Kommentarer

  1. Finansforum.nu är ett nystartat forum som vänder sig till den ekonomiintresserade.

    http://www.finansforum.nu/

    Ses där!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg