Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Investera i sin framtid

Detta gäller världen över: Om du använder pengarna rätt kan du förändra din tillvaro, annars inte.

Detta säger Sufia Begum, en 34-årig kvinna från Bangladesh, som via möjligheten till ett så kallat microlån skaffat sig och sin familj en dräglig tillvaro.

Det finns både ris och ros mot denna låneform, men det finns mycket i dessa som vi på hemmaplan borde ta efter. Inledningsvis får man ett litet lån. Visar man sig att man klarar av detta och att hantera pengarna kan man få låna igen, och då ett litet större belopp. Något för våra snabbkrediter, kanske?

Sabalamby unnayan samity, SUS, som verkar i Bangladesh har sin egen variant på microlån.
I kombination med microlån får man en utbildning kring sitt eventuellt kommande lån, amorteringstakten är hög, ett år. SUS följer också upp hur det går för sina låntagare varje vecka!

Det finns ofta ett ansvarstagande från långivaren i samband med microlån. Glädjande.

60 miljoner av Bangladeshs befolkning räknas som fattiga och lever på mindre än en dollar om dagen. Men per definition; vem är egentligen fattigast - den som lånar till en platt-TV eller den som investerar i sin framtid?

Det kunde ha varit den amerikanske finansmannen Warren Buffett som sa det. Men det var en kvinna i Bangladesh, gift vid tretton, mor vid fjorton men egen företagare. Om du använder pengarna rätt kan du förändra din tillvaro, annars inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg