Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Deklaration och sorg

Då skickade jag in deklarationen efter att ha mixtrat lite med K4-blanketten. Och enligt kalkylen så får jag en liten skvätt på 6566 riksdaler tillbaka. Alltid något.

Egentligen anser jag att jag skulle haft tillbaka mera. Jag sålde en del fonder under förra året och där föll ut en del reavinst. Men jag återinvesterade dessa pengar i andra fonder men med dagens skattelagsstiftning så ska jag ändå betala skatt på denna vinst. Den underbara inlåsningseffekten som vi alla drabbas av. Att nu mina fonder har gått ned på bred front spelar alltså en mindre roll.

Egentligen spelar det mesta en mindre roll idag med tanke på Englas öde. Min bedrövelse har ingen ände idag. Min egen flicka är i precis samma ålder vilket gör det så påtagligt. Privatekonomi känns som ett ämne utan mening denna dag.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

  1. Jag kan bara hålla med dig (förutom att jag inte deklarerat ännu), men inlåsningseffekten känns trist och Englas öde känns ännu tristare. Hade tänkt blogga lite förut, men kom liksom av mig. Jag får återkomma imorgon och se om inspirationen infinner sig då.

    /Fru Krona

    SvaraRadera
  2. Man tappar liksom intresset för ekonomin en sån här dag, blir betydelselöst när man tänker på Engla.

    SvaraRadera
  3. Nej nej nej, När vinster uppkommer skal lman betala skatt är min uppfattning. säljer man med vinste skall man betala skatt, gärna så snart som möjligt.

    Det är betydligt större strukurella problem med skatter där man hela tiden skjuter problemen framför sig. t.ex. hade huspriserna varit lika höga idag om inte folk ständigt hade fått göra uppskov på vinster? Troligtvis inte, vilke ti sin tur leder till stora latenta vinster i vissa hushåll och genreationsklyftor, inte bra och ett strukturellt problem. Uppskjutna skatter på aktier kan leda till bubblor på aktiemarknaden i högre utsträckning.

    Tänk samma sak men inkomst av tjänst. Tycker du man skall få lov att skjuta upp skatten på lönen när man är i behov av lite extra inkomster?

    Skatterna kan däremot gärna sänkas. Ner t.ex. e. 20%. problemet är att INGEN poltiker idag skulel våga göra detta då man då också måste sänka ränteavdragen på lån till 20%...

    nej skatt skall man betla direkt när inokmsten uppkommer

    SvaraRadera
  4. Christoffer, rimligen borde det då också gälla PPM enligt din uppfattning?

    Jag tycker inlåsningseffekten är besvärande av den anledningen att det hämmar fondbyten. Om jag väljer att inte ta ut pengar från fondkontot utan bara säljer och köper andra fonder skulle ställa högre krav på fondbolagen, enligt min mening. Lämpligen borde beskattningen uppkomma vid likvida uttag.

    Därmed inte sagt att inkomstskatten borde sänkas. Moderaterna slår sig just nu för bröstet och siktar på 45%. Hujedamej!

    SvaraRadera
  5. Alternativet om man vill ha systematiska fondbyten är att man investerar inom ramen för en kapitalförsäkring alt. en pensionsförsäkring som PPM sparandet är en variant av. Så slipper man betala skatt vid vinster som uppkommer (och får inte tillbaka pengar vid förluster)

    Då sker beskattningen löpande årligen med 27 alt 15% av genomsnittlig statslåneränta på hela innehavet. Då betalas skatten som sagt löpande utan att några skatteproblem uppstår i framtiden.

    Men att ha en sparform som investeringskonton (aktiespararnas förslag till herr odell) så innebär detta att man inte betalar någon skatt alls och istället skjuter problemet framför sig. Ett strukturellt problem med denna sparform är att det kan stimulera att alltid ha kvar pengar i invetseringskontot av skatteskäl och istället stimulera fler att låna pengar för konsumtion. eller att det alkoeras allt mer pengar inom dess konton och det då kan uppkomma bubblor osv..

    Frågan är inte så enkel som att stimulera fondbyten. valet är som sagt som baken KF eller "vanligt". de sparformer fungerar bra, men jag förordar INTE investeringskonton hellre då sänkt skatt (och därigenom änkt ränteavdrag).

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg