Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Utdelning och förkylning

Mina kära små Ratos gav lite utdelning, närmare bestämt 792 kronor. Inga stora pengar men det är ändå riktigt roligt att få sin utdelning. Det känns mer påtagligt på något sätt än när utdelningen bakas in i fonderna.

Lider idag av en svår så kallad dagisförkylning. Ni som inte känner till detta fenomen ska veta, att en dagisförkylning är något som ger barnen en grön elva under näsan och som nästan tar livet av deras föräldrar. Huvudet är tungt, tanken seg och jag vill egentligen bara gå och lägga mig. Men jag kämpar på här på jobbet - karensdagar är inget roligt alls. Hoppas jag inte smittar någon?

Jag hittade en spännande sida på nätet igår som heter Ekonomifakta. Här finns en massa spännande information om inflation, konjukturindex och BMP. Dessutom finns det artiklar inom ekonomi, skatter, arbetsmarknad, utbildning och energi. Vi har en svagt ökande inflationstakt, till exempel, och detta är oroande, tycker jag. Om vi är på väg emot en recession - vart går räntorna, tro?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

  1. Men vad är nu detta, jag tipsade om ekonomifakta i min blogg för flera månader sedan......
    Nåväl, visst är det en underhållande tjänst.

    SvaraRadera
  2. Ja, där ser man, det måste jag ha missat. :)

    SvaraRadera
  3. Visst är det trevligt med utdelning.

    SvaraRadera
  4. Och jag hittade den också för ett tag sen och tyckte "den verkar bra", men sen gjorde jag inget mer ... Så nu blev jag påmind om den igen, och ska försöka få tid att läsa lite mer. vad bra! :-)

    Utdelning, ja det är absolut trevligt, till och med de 7 kronor (efter skatt) jag fick från min relativt nya Afrikafond! :-)

    SvaraRadera
  5. Per Penning,

    När du läst "The Single Best Investment" kommer du inte längre att fnysa åt dina utdelningar...

    I en tid av väldig finansiell oro har utdelningarna från de svenska bolagen inte rubbats...

    Låt Mr Market tjafsa om kursen till klirret av utdelningskronor som ramlar ner i din börs... :-)

    Carolus

    SvaraRadera
  6. Crex, ska nog ta och skaffa mig den boken. :)

    SvaraRadera
  7. 792 kr i utdelning... Ratos har en mycket fin utdelningshistorik...

    Låt oss räkna konservativt... Vi antar en genomsnittlig årlig utdelningstillväxt på ca 8%...

    Om 10 år rakar Per Penning in 792 x 1.08^10 = 1710 kr i utdelning...

    Om 20 år rakar Per Penning in 792 x 1.08^20 = 3691 kr i utdelning...

    Lagom till pensionsdags (?) får herr Penning 792 x 1.08^25 = 5424 kr i årlig utdelning...

    Detta med en låg utdelningstillväxt och ett antagande att ingen utdelning återinvesteras eller att flera Ratos inhandlas...

    Med 10 olika aktier i portföljen med samma konservativa utdelningstillväxt kan det bli en trevlig årlig utbetalning så småningom... :-)

    Carolus

    SvaraRadera
  8. Ett annat exempel...

    Siffrorna kommer från 11-årsöversikten i Volvos årsrapport 2006. (Notera att siffrorna inte är korrigerade för det split- och inlösenförfarande som genomfördes 2007)

    År: Utdelning/aktie (i SEK)

    1996: 4.30 kr
    1997: 5.00 kr
    1998: 6.00 kr
    1999: 7.00 kr
    2000: 8.00 kr

    2001: 8.00 kr
    2002: 8.00 kr
    2003: 8.00 kr
    2004: 12.50 kr
    2005: 16.75 kr
    2006: 25.00 kr

    Genomsnittlig årlig utdelningstillväxt (betecknas med r nedan) blir:

    4.30 x (1 + r)^10 = 25 <->
    (1 + r)^10 = 25/4.30

    Upphöj vänster- och högerled till 1/10 -> 1 + r = (25/4.30)^1/10 och då blir r = 19.25%...

    Detta trots att utdelningen var oförändrad flera år i början av 2000-talet!

    Med samma genomsnittliga utdelningstillväxt i framtiden (ej givet att så blir fallet, så klart!) kommer utdelningen att dubblas i kronor (knappt) var fjärde år...

    Mumma! :-)

    Carolus

    SvaraRadera
  9. Enligt samma källa var börskursen för Volvo B 151 kr vid årets slut 1996.

    Antag att vi köpte 100 Volvo B för 140 kr under 1996 -> 14 000 kr i utlägg. Summerar vi utdelningarna ovan från 1996 till 2006 får vi 108.55 kr / aktie totalt...

    Vi har således enbart genom utdelningar fått totalt 10 855 kr, nästan vad vi köpte vårt innehav för... (Detta resonemang tar inte hänsyn till utdelningen av Ainaxaktier)

    Detta är utan att ens räkna in kursökningen... Efter splitten förra året skulle vi i dagsläget ha 500 Volvo B, och den står idag i drygt 90 kr -> värdet på innehavet = 45 000 kr...

    Men vem bryr sig om marknadsvärdet? Låt Volvo fortsätta höja utdelningen från år till år -> tickar in större och större belopp... Ty utdelningar sänks ytterst sällan av börsbolagen...

    Mer mumma! :-)

    Carolus

    SvaraRadera
  10. Jag måste säga, Carolus, att dina räkneövningar verkligen är skojig läsning. Jag har mina känningar att du redan har ditt på det torra? :)

    SvaraRadera
  11. Per Penning,

    En av poängerna i "The Single Best Investment" (och många av de andra böckerna jag rekade) är just utdelningarnas betydelse för den totala avkastningen.

    Titta på vilket väletablerat svenskt bolag som helst (jag tog Volvo på måfå). Det är ytterst sällan utdelningar sänks då det är en rejäl prestigeförlust för bolaget (ty ett tecken på att verksamheten går dåligt).

    Just därför är styrelserna noga med att enbart höja utdelningen endast om de tror att den nya nivån är långsiktigt hållbar.

    Säker kan man dock aldrig vara... Ericsson fick t ex lägga utdelningen helt på is under 3 år (2001, 2002, 2003) då företaget var nere för räkning... Citigroup (USA:s största bank) tvingades nyligen sänka sin utdelning rejält -> sände chockvågor genom bankvärlden... (Och det spekuleras i en ny sänkning)

    Ett grymt bolag har ju H&M varit. 50 aktier inköpta 1992 för ca 300 kr styck (15 000 totalt) har idag blivit till 1000 aktier (efter två splittar). Vårens utdelning? 14 kr per aktie, d v s 16 år efter köpet skulle man kamma hem 14 000 kr enbart i utdelning... Nästa års prognos är 16 kr / aktie etc etc...

    SCA har betalt utdelning oavbrutet i, vad är det, 40 år? Höjde senast från 4 kr per aktie till 4.40 (10% upp från föregående år)...

    Notera: detta är inte egna affärer jag refererar till. Endast en investeringsfilosofi som jag tror på och använder mig av. Har gjort en hel del omogna aktieaffärer runt år 2000 och framåt i hopp om snabba klipp. Först på senare tid som jag styrt upp det lite bättre.

    Så nej, jag har inte mitt på det torra ("talk is cheap"). Sent ekonomiskt "uppvaknande" à la Per Penning... :-)

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  12. (Åtminstone är det vad jag förstått av att ha läst dina inlägg om dina ekonomiska "åldrar"?)

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  13. Om du får tid över... Kolla upp dina bolags utdelningshistorik, säg 10 år bakåt i tiden.

    Räkna därefter ut den genomsnittliga utdelningstillväxten och extrapolera ett antal år...

    Sådant som jag tycker är kul att räkna på ibland...

    Vad kommer du fram till?

    Carolus

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg