Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Hälsan tiger still?

Ja, inte är det något att vara stolt över. Likväl är det nödvändigt. Jag sörjer mest över att de som är sjuka på riktigt drabbas negativt. De nya reglerna för sjukförsäkringen träder i kraft om ett par veckor.

Ersättningen för långtidssjukskrivna sänks från 80 till 75 %. Inte roligt för de sjuka. Desto bättre för samhällsekonomin att det inte blir lika roligt att vara för trött att gå till jobbet för en annan kategori människor. De jag kallar 'fuskarna'.

Trots att ohälsotalet sjunkit kraftigt så är ändå den arbetande svensken hemma från jobbet mer än en HEL månad per år. Till och med nästan två. 38 dagar. Sug på den!

Vi är bland de bästa i världen på att vara sjuka. Men jag tror inte ett skvatt på att det är så. Att stanna hemma från jobbet kan vara behagligt med nuvarande ersättningsnivå. Jag tror tyvärr att moralen är låg. Vilket tyvärr drabbar de som är sjuka på riktigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Att gå till försäkringskassan eller att gå till socialbyrån är två helt olika världar.

  Tyvär kommer ett antal människor hamna mellan systemen som är för friska för att gå på ersättning och för dåliga för att arbeta.

  En helt ny underklass kommer växa fram med dem här nya hårda reglerna.

  Nu kommer inte enbart narkomaner och flyktingar tvingas till socialbrån utan även vanliga "svensson" som inte klarar pressen ute i samhället.

  SvaraRadera
 2. Sjukpensionären, kanske har du rätt. Likväl kan vi inte fortsätta som nu. Det måste löna sig mer att arbeta än att vara sjukskriven. Eller så är alternativet att det krävs sjukintyg från första dagen.

  Jag hörde däremot ett reportage på radion där läkare hotas att skriva sjukintyg trots att de inte anser det korrekt. Ytterligare en sida av saken.

  Fusket är enormt. Och jag vill inte betala för det.

  SvaraRadera
 3. Man kan ju få intrycket att vi är ett folk av patologiska fuskare, men vad beror det i så fall på? Kan det möjligen vara så att en väldigt stor andel av befolkningen inte har några som helst marginaler, inget sparkapital att tala om och därmed ingen egen makt över sitt eget liv?

  Man betalar skatt tills man blir blå i ansiktet, och när man sedan inte kan arbeta för att man är sjuk eller har en nyfödd bebis i famnen, så ska man stå med mössan i hand och HOPPAS att tjänstemannen framför en bedömer att man kan tänkas uppfylla de komplicerade kraven som krävs för att få del av den så kallade tryggheten som vi alla inbillar oss att vi har…

  Med en lagom buffert på banken så kan jag vara hemma även om min sjukdom inte står på den godkända listan. Och jag har råd att säga upp mig om chefen är en psykopat, och överleva tills jag får ett nytt jobb.

  SvaraRadera
 4. Feelantropia, så är det säkerligen i ett stort antal fall. Svenskarna är ett folk som under årtionden invaggats i den falska tryggheten att staten hjälper dig via sina skyddsnät. Ansvaret har allt mindre legat på individen och allt mer på 'det allmänna'. Och när skyldigheter och rättigheter inte längre går hand i hand, det är då situationen blir knepig.

  Men oavsett vilken regering Sverige kommer att ha i framtiden, så är jag övertygad om att den tiden är förbi. Du måste se om ditt eget hus, ha koll på din privatekonomi, planera för din pension eller om du blir sjuk. I annat fall lurar tråkiga överraskningar runt hörnet. Så sjukpensionären har nog rätt - kan du inte ta hand om detta själv så har vi fler människor som riskerar ekonomisk utslagning.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg