Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mer kul för pengarna

Jag startade i dagarna ett sidoprojekt som jag funderat ett tag kring. Den mörka sidan av sparandet, nämligen konsumerandet. Efter att ha plitat i den här privatekonomiska bloggen full av gnet, fonder och diverse spariver så har jag känt att en motpol vore på sin plats.

Skämt åsido, att konsumera är i sig inget negativt även om betydelsen är att 'förtära' eller 'förbruka'. Konsumera måste vi om det så bara handlar om att äta. Men att konsumera genom att exempelvis skänka pengar till välgörenhet är ju inte direkt fult.

Man behöver dock medel för att kunna konsumera, och ska man konsumera så ska dessa medel tas någonstans ifrån. De måste komma från lönearbete, din avkastning eller din behållning. Vanligvis har du behövt anstränga dig för att skaffa dessa medel, så då är det också rimligt att du tycker att du får ut tillräckligt mycket positiv energi det bara går när du förbrukar dessa medel.

Det är sådana här tips som förgyller min tillvaro, exempelvis. Nya glasögon till bra priser. Eller att läsa om vad en semester innebär avseende positiv energi. Och vad är 'Lyx' för mig? Lyx behöver inte kosta pengar, nödvändigtvis.

Per Penning - mer kul för pengarna skriver jag om de saker jag gärna lägger pengar på - eller inga pengar alls, men som ger mig positiv energi tillbaka. Precis så som jag startade den här bloggen en gång så är huvudorsaken synnerligen egoistisk - jag tycker om att skriva, helt enkelt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Naturligtvis ska tillvaron förgyllas. Köp Lego - det gör underverk! Själv köpte jag en Jedi Starfighter med Hyperboost drive idag. 579 pix ren glädje!

  SvaraRadera
 2. Ja du Ordningsfrun! Jag vill gärna veta mer om din samling. Har du allt ihopasatt? Hur får du plats med det? :)

  SvaraRadera
 3. Ska bli spännande att läsa din nya blogg! Jag har efter ett halvårs sparande (eller snarare "sparande") insett att jag inte är villig att offra vardagslyxen för en hög pengar på banken, men jag blir bättre och bättre på att hitta billiga alternativ. Alltid något. :)

  SvaraRadera
 4. Poor me, du har hittat essensen av ett rikt liv, tror jag. Pengar i sig ger inte heller mig något. Men alltför ofta slösar jag pengar på skräp - som inte heller ger mig något.

  SvaraRadera
 5. Intressant blogg kommer följa den också!

  SvaraRadera
 6. Måste ligga i tiden :-). Jag registerade för ett par månader sen ett domännamn, en sajt där jag tänker skriva om ett "skönt liv" ... vardagslyx, annan lyx, livslyx ... whatever. Det som gör livet skönt att leva helt enkelt! :-) Jag har inte kommit igång med skrivandet än, men det kommer. Kul att du startat din nya blogg! Jag tror på det, på den idén, det är kul, bra, intressant! :-). jag är absolut med ¨på det. varför vara noga med sin ekonomi om man inte tänker använda sig av det?!? :-)

  SvaraRadera
 7. Sjukpensionären, hoppas att du får ut något av den. :)

  Plupp, om du skriver i samma anda som på din nuvarande blogg så lär den bli mycket bra. :)

  Ordet Lyx är egentligen störtskönt. Lyx är ju något man njuter av och uppskattar, något som gör att man mår prima. Och har inte med pengar att göra i först hand.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg