Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Den gamla världen

Det är alltid kul att läsa dagstidningar jag normalt inte läser, och i Danmark så läste jag bland annat Jyllandsposten - en utmärkt morgontidning, minsann. Och de hade en dag en intressant bilaga om västvärldens demografiproblem, som är ett växande problem och inte minst hot mot demokratierna. 'Den gamla världen' kallades Europa förr, och det är läge att damma av detta namn igen, för det är en ny sanning igen.

Idag är 10,3 % av världens befolkning över 60 år. 2050 är denna siffra 21.8 %! Siffran för Europa är än värre - 34,5 % enligt beräkningen.

Enligt Sydsvenskan tar de unga det här med pension med ro. Men de borde ha kalla fötter. Vad för förväntningar har de på sin framtida pension?

I Storbrittanien dör varje år uppåt 20 000 (!) pensionärer av köldrelaterade sjukdomar. De väljer mellan mat eller värme med sin dåliga folkpension, som i genomsnitt är 30,8 % av genomsnittslönen. I Sverige är denna siffra 62,1 %. Men vilken är utvecklingen på den, tro?

Risken är väldigt stor att vi bortskämda svenskar får tänka om kring våra äldre dagar. För inte alltför länge sedan så hjälpte äldre människor till med sitt uppehälle så länge det var psykiskt och fysiskt möjligt. Idag förväntas man försörjas via pension i tjugo år eller mer. Vår befolkningspyramid lär inte kunna stödja ett sådant system där människor går i pension vid dryga 60 år och sedan lever på pension i kanske 20-25 år.

Vad tror du själv?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

  1. visst är det på det sättet att 70-80 talister inte alls på samma sätt kommer dra nytta av de förmåner som 40-50 talister haft under sitt liv. Som ung kommer samhället inte ha samm resurser som samhället hade för många år sedan. 40-50 talsieter har också bidragit till en stor statskuld i landet Sverige som nu deras bara måste betala ränta på.

    Skärmmande så kommer pensionärer faktiskt vara den största väljargruppen i valen 2012. Jag bävar redan.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att det gäller att se om sitt hus så gott man kan, för jag räknar då inte med att det kommer vara lika smidigt att vara pensionär när det är dags för mig om 30 år...

    SvaraRadera
  3. Huvudet på spiken, Cristoffer - den snedvridna väljarkåren BLIR ett hot mot demokratin i den bemärkelsen att andra intressefrågor kommer att drivas än vad som kanske är samhällsekonomiskt nyttigt.

    Frisk Ekonomi, jag tror som du - De pensionsprognoser som jag kan läsa idag tror jag inte ett dyft på.

    En anekdot - när pensionsystemet infördes i Tyskland så var genomsnittslevnadsåldern 20 år lägre än pensionsåldern. Häpp!

    SvaraRadera
  4. Jag och frugan kommer att flytta till Thailand och det långt innan vi är 65. Att flytta till ett land där pengarna räcker lääänge, då kan man snacka om hävstångseffekt.

    SvaraRadera
  5. Svenne, är det bestämt? När i tiden blir det?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg